26.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 29, 2024

PKPB dilanjutkan hingga 9 Jun, dilarang rentas negeri semasa raya

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

PERINTAH Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuatkuasa hingga 12 Mei ini dilanjutkan lagi selama empat minggu lagi iaitu sehingga 9 Jun 2020.

Lanjutan tempoh itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menyampaikan perutusan khas situasi COVID-19 di Malaysia hari ini.

Maknanya, semua peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) PKPB sedia ada akan kekal berkuatkuasa sehingga tarikh berkenaan.

Bagi orang ramai yang menyambut Hari Raya Aidilfitri, Pesta Kaamatan dan Hari Gawai, Muhyiddin mengingatkan mereka bahawa tempoh larangan pergerakan antara negeri masih berkuat kuasa sepanjang tempoh PKPB Fasa 2.

“Ini bermakna, minta maaf banyak-banyak, saya mohon ampun, demi menjaga keselamatan dan kesihatan kita semua, perjalanan balik kampung merentas sempadan negeri untuk tujuan berhari raya tidak dibenarkan.

“Saya tahu ramai yang sedih tak dapat balik berhari raya di kampung bersama keluarga. Bersabarlah. Bila keadaan kembali pulih sedikit masa lagi, saudara-saudari bolehlah balik ke kampung halaman menziarahi ibu bapa dan sanak saudara,” katanya.

Secara berseloroh, Perdana Menteri menyarankan supaya stesen-stesen televisyen dan radio memainkan lagu Dendang Perantau sekali-sekala.

“Kalau dimainkan selalu saya pun berasa sayu juga. Mainkanlah lagu-lagu Hari Raya yang boleh menceriakan suasana.

“Saya tengok dalam YouTube ada lagu ‘Jange Kelik La Weii’. Lagu ni pun OK lah,” jelasnya.

Pada masa sama, rakyat dibenarkan menziarahi jiran terdekat dan keluarga yang tinggal dalam negeri yang sama dengan had maksimum 20 orang dalam satu-satu masa.

Perkara-perkara lain yang ditekankan oleh Muhyiddin tentang sambutan Hari Raya Aidilfitri, Pesta Kaamatan dan Hari Gawai adalah:

  • Tidak perlu buat jamuan besar-besaran atau rumah terbuka.
  • Patuhi SOP kesihatan seperti penjarakan sosial, pemakaian penutup mulut dan hidung, dan amalan kebersihan kendiri seperti penggunaan cecair pembersih tangan.
  • Pastikan rumah sentiasa bersih.
  • Basuh pinggan mangkuk, sudu garpu, periuk belanga dan lain-lain selepas digunakan untuk menjamu tetamu yang hadir.
  • Elakkan daripada berada di tempat yang sesak atau tempat yang tertutup.
  • Tidak perlu duduk terlalu rapat semasa bersembang dengan tetamu.

Bagi yang tidak dapat pulang ke kampung, harap jangan bersedih dan hubungilah keluarga tercinta untuk melepaskan rindu di dada. – EDISI9

Terkini

Cheng Hoe tinggalkan Selangor FC, sertai kelab Thailand

KETUA Jurulatih Selangor FC, Tan Cheng Hoe membuat kejutan apabila meninggalkan kelab Gergasi Merah hari ini. Selangor FC memaklumkan, kedua-dua...

Lagi Artikel Berkaitan