27.9 C
Kuala Lumpur
Friday, December 2, 2022

Palestin hargai sumbangan Malaysia kekang COVID-19

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

PERTUBUHAN Kebudayaan Palestin Malaysia (PCOM) menghargai sumbangan bekalan perubatan dan peralatan perlindungan daripada kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan Malaysia untuk mengangani pandemik COVID-19 di Palestin.

PCOM dalam kenyataan media hari ini memberitahu, sumbangan tersebut disampaikan oleh Wisma Putra pada 6 Mei lalu dengan kerjasama Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan Pertubuhan Kebajikan THZ.

“Sumbangan itu menunjukkan hubungan persaudaraan yang kukuh antara Malaysia dan Palestin.

“Bagi pihak rakyat Palestin, PCOM ingin menyatakan penghargaan kepada Malaysia atas semangat muhibah dan solidariti yang berterusan dengan Palestin sepanjang masa,” kata PCOM.

PCOM turut memuji usaha kerajaan Malaysia, Kementerian Kesihatan, Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia untuk mengekang penularan COVID-19 di negara ini.

“Kami berdoa kepada Allah Yang Maha Kuasa agar Malaysia dan seluruh dunia akan memenangi peperangan ini dalam masa terdekat,” kata PCOM.

Malaysia memang terkenal dengan reputasi sebagai sebuah negara yang prihatin dengan nasib yang menimpa saudara-saudara seagama yang hidup dalam penindasan di seluruh dunia. -EDISI9

Baca juga:   41 kematian dilaporkan, tiada kematian tempoh 24 jam

Wartawan

Terkini

Kes demam denggi meningkat, 37 kematian

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan berlakunya peningkatan jumlah kes demam denggi pada Minggu Epidemiologi (ME) 47/2022 iaitu dari 20...

Lagi Artikel Berkaitan