26.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 28, 2021

Moratorium: Zahid, Najib berbeza pendapat

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Isu moratorium meresahkan rakyat ketika seluruh negara berdepan wabak Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) apatah lagi Bank Negara Malaysia (BNM) dikatakan membuat pusingan U berhubung perkara itu.

Mac lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyatakan kerajaan bersetuju untuk memberi moratorium secara automatik bagi pembayaran balik pinjaman termasuk pinjaman sewa beli kenderaan dan pinjaman peribadi selama enam bulan bulan mulai April sehingga September.

Tup-tup semalam, BNM berkata, kadar faedah akan dikenakan terhadap pinjaman sewa beli kenderaan serta tidak diberikan secara automatik, sekaligus bercanggah dengan keputusan kerajaan sebelum ini,

Sehubungan itu, Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mahukan penjelasan segera dari pihak kerajaan berhubung keputusan baharu tersebut yang sudah tentu membebankan rakyat ketika mereka berhadapan situasi sukar pada masa kini.

“Keputusan ini lebih memihak kepada kepentingan industri perbankan. Mengubah polisi demi menjaga kepentingan sektor kewangan di saat rakyat dan sektor-sektor lain sedang bergelut dengan bebanan kewangan adalah sesuatu yang mengecewakan rakyat.

Baca juga:   Ramai M40 terdesak, bank perlu cari kaedah bantu – Tok Pa

“Keluhan dan kegelisahan rakyat berkaitan moratorium pinjaman sewa beli perlu diselesaikan segera. Kerajaan digesa mencari solusi terbaik bagi merungkai kemelut ini,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya hari ini.

Beliau berkata, rakyat tidak hari dibebankan lagi selepas mereka kehilangan punca pendapatan, pemotongan gaji, diberikan cuti tanpa gaji, diberhentikan kerja dan tidak dapat menjalankan perniagaan.

Baca juga:   BSN buka permohonan Skim Mikro Kredit PEMERKASA

Berbeza pula dengan pandangan bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mendapati keputusan dibuat oleh BNM itu sebenarnya sudah dijelaskan semasa pengumuman mengenai moratorium tersebut.

“Pada 25 Mac lagi, BNM telah menegaskan bahawa faedah terakru tetap akan dikira walaupun bayaran ansuran ditangguh 6 bulan. Bisnes sebuah bank adalah amat mudah. Bank akan terima dana deposit daripada pelanggan mereka.

“Lepas itu, bank akan gunakan dana dari deposit-deposit ini untuk beri pinjaman kepada pelanggan lain. Bank akan mengenakan faedah ke atas peminjam mereka dan sebahagian wang ini setelah ditolak untung bank akan dibayar sebagai faedah kepada pendeposit mereka.

“Jika bank tak kenakan faedah ke atas pinjaman maka bank juga tak mampu bayar faedah kepada pendeposit,” katanya menerusi Facebooknya, semalam.

Bekas Perdana Menteri itu mendakwa kekeliruan berhubung faedah ke atas pinjaman sewa beli dan pinjaman Islamik berpunca beberapa penulis blog dan portal yang salah faham apa yang dimaklumkan oleh BNM. – Edisi 9

Baca juga:   Bank Negara teraju promosi e-pembayaran seluruh negara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Polis siasat dakwaan kebocoran data 4 juta rakyat Malaysia

CYBERJAYA – Polis kini sedang berusaha untuk mengenal pasti dalang serta punca kebocoran data milik 4 juta rakyat Malaysia...

Lagi Artikel Berkaitan