24.6 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

Azhar Ali dakwa jadi mangsa ‘scammer’

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

KEGEMBIRAAN rakyat Malaysia atas kejayaan seorang belia, Muhammad Azhar Ali yang dianugerahkan oleh biasiswa Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara (NASA) Amerika Syarikat (AS) tidak bertahan lama.

Ucapan tahniah yang diterima pemuda berusia 20 tahun itu bertukar menjadi kecaman setelah dia menjelaskan bahawa e-mel yang diterimanya tentang tawaran biasiswa tersebut adalah palsu.

Antara yang mengucapkan tahniah kepadanya ialah Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal bin Wan Ahmad Kamal.

Muhammad Azhar memberi penjelasan sedemikian setelah ada pihak yang mempertikaikan kesahihan maklumat yang dikongsikannya dalam Twitter pada 30 April lalu.

Mereka mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena selepas carian nama Muhammad Azhar dalam laman sesawang NASA tidak menemukan sebarang maklumat.

Seperti yang dijelaskan oleh pemuda yang mendakwa dirinya menjadi mangsa penipuan itu, dia memang menyertai cabaran anjuran NASA pada 20 Mac lalu.

Selepas dua minggu, Muhammad Azhar menerima e-mel yang menyatakan keputusan yang diterima melayakkannya menduduki tempat satu peratus tertinggi dalam kalangan lebih tiga juta peserta.

Baca juga:   KKM nasihat elak guna khidmat perubatan estetik 'door to door'

Kemudian dia berkongsi kegembiraan menerima tawaran tersebut dengan rakan-rakannya melalui Twitter.

“Dua perkara berlaku selepas itu, ramai yang mengucapkan tahniah kepada saya dan beberapa orang lagi menyemak kesahihan tawaran berkenaan.

“Terima kasih, anda semua adalah wira-wira saya. E-mel utama hanya mempunyai lampiran dan pautan ke portal untuk menghantar gambar saya,” jelasnya.

Baca juga:   1,700 penduduk Lipis disantuni, terima bantuan RM170,000

Muhammad Azhar juga mendapati e-mel yang kononnya diterima daripada Universiti Kebangsaan Singapura (NUS) adalah meragukan.

Dia juga mendakwa telah menghubungi NASA melalui laman sesawang agensi berkenaan.

Apa pula kata YB KJ setelah mengetahui perkembangan terkini tentang perkara ini?

“Ya, ini memang satu pengajaran untuk kita semua (termasuk saya) untuk menyemak fakta sebelum berkongsi dalam talian.

“Penghargaan yang anda terima daripada banyak pihak datang dari mereka yang mahu melihat kejayaan seorang anak muda dari Malaysia.

“Jangan berputus asa. Biarkan apa sahaja orang lain cakap, teruskan menggapai bintang.”

Namun, sebahagian besar netizen pula tidak berjiwa besar seperti YB KJ.

Berbakul-bakul juga Muhammad Azhar dikecam kerana berkongsi maklumat yang tidak sahih tentang tawaran biasiswa NASA itu.

Kalau nak kongsi kegembiraan dengan kawan-kawan pun, guna WhatsApp pun dah cukup rasanya. – EDISI9

Terkini

Lelaki curi seluar dalam wanita dipenjara dua tahun

SEORANG lelaki dijatuhkan hukuman penjara 24 bulan atau dua tahun di Mahkamah Majistret Kota Kinabalu, Sabah, hari ini atas...

Lagi Artikel Berkaitan