31.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, May 23, 2024

Hukuman berat untuk pemandu mabuk – CUEPACS

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

Hukuman yang berat dan setimpal mesti dijatuhkan terhadap pemandu yang memandu secara mabuk sehingga meragut nyawa orang lain.

Lebih-lebih lagi jika mangsa yang terbunuh adalah anggota pasukan keselamatan yang bertugas di sekatan jalan raya semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Adnan Mat berkata demikian ketika meluahkan kekesalan dengan tragedi yang menimpa seorang anggota polis, Koperal Safwan Muhammad Ismail.

Allahyarham meninggal dunia selepas dirempuh Toyota Hilux yang dipercayai dipandu oleh pemandu mabuk berhampiran Plaza Tol Kajang Selatan, Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS) pada awal pagi 3 Mei lalu.

“CUEPACS menganggap kejadian tersebut merupakan satu mimpi buruk kepada seluruh pasukan keselamatan dan penjawat awam yang bertugas menjaga keamanan negara di saat krisis pandemik Covid-19 yang melanda ketika ini.

“CUEPACS menggesa siasatan terperinci dan pendakwaan kes tersebut dilakukan dengan segera sekiranya didapati berlaku kesalahan,” katanya dalam satu kenyataan.

ADNAN MAT
Advertisements

Pada masa yang sama, Adnan berharap pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) melihat secara lebih mendalam tentang isu kebajikan anggota-anggota yang bertugas di barisan hadapan semasa penguatkuasaan PKP.

Pelbagai aduan diterima CUEPACS terutamanya yang kerenah birokrasi melibatkan tuntutan elaun COVID-19 berjumlah RM200.

Adnan menyatakan jumlah RM200 itu tidak setimpal jika dibandingkan dengan risiko yang dihadapi, malah jika dikira secara purata, anggota-anggota polis menerima sekitar RM6 sahaja sehari.

“Ada yang bertugas hampir 30 hari tanpa henti tetapi diminta mengisi pelbagai borang, kemukakan akaun bank serta meminta kelulusan daripada ketua jabatan untuk menerima elaun tersebut sedangkan semua maklumat tersebut sudah sedia ada,” katanya.

Betul juga kata Presiden CUEPACS itu, sepatutnya dipermudahkan urusan petugas-petugas barisan hadapan yang gigih bertugas memastikan orang ramai mematuhi PKP. – EDISI9

Advertisements

Terkini

Malaysia muncul Raja Sepak Takraw Dunia yang baharu!

MALAYSIA muncul sebagai Raja Sepak Takraw Dunia yang baharu selepas merobohkan tembok penguasaan Thailand dengan menyapu kejuaraan beregu dan...

Lagi Artikel Berkaitan