26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Bagai ‘pak nujum’ dalam politik

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

ANDAI tajuk buku ini yang ditumpukan memang terasa mualnya. Tetapi apabila sudah membaca seluruh kandungan buku ini, maka fahamlah kenapa pengarang memilih tajuk sedemikian rupa.

Buku yang mengupas politik tanah air dalam tempoh sedekad dari tahun 2008 sehingga 2018 ini umpama buku ramalan bagi kalangan khalayak politik di mana tumbangnya parti pemerintah yang berkuasa lebih separuh abad, sudah diramalkan oleh penulis.

Buku ini dibahagikan kepada lima bahagian di mana bahagian pertama dan ketiga, tumpuan diberikan kepada ulasan dan pandangan penulis terhadap negarawan, Tun Dr Mahathir Mohamad. Ketaksuban penulis terhadap pemimpin itu akhirnya berubah arah lantaran perubahan sikap tokoh tersebut dalam berpolitik.

Manakala bahagian kedua dan keempat pula mengenai sikap pemimpin UMNO dan cara orang Melayu berpolitik yang lemah dan boleh menyebabkan parti itu menjadi lemah, sebelum tumbang selepas ditolak oleh rakyat menerusi peti undi.

Manakala bahagaian kelima pula mengupas mengenai hubungan dua parti politik Melayu dan Islam terbesar, yang gagal tidak pernah sunyi daripada pergeseran walaupun pelbagai usaha dibuat untuk menyatukan hati-hati ini.

Baca juga:   Berbaloikah untuk Muhyiddin bekerjasama dengan Dr. Mahathir?

Buku ini sesuai bagi mereka yang meminati politik dan mahu mengetahui tentang sikap dan sifat tokoh-tokoh politik tanah air mengikut perspektif penulis blog Mesin Taip Buruk. – Edisi9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan