25 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

DAP kembali memerintah kerana UMNO tidak berubah

Mesti Baca

BARU berusia lebih dua bulan tetapi kerajaan Perikatan Nasional (PN) sudah mula nampak goyah dalam ‘ikatan’ mereka dan menunggu masa untuk terlerai dan jika ini berlaku, maka bersedialah orang Melayu bahawa kita sekali lagi akan diperintah oleh DAP.

Demikian amaran yang dibuat oleh Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Datuk Azwanddin Hamzah dalam satu kenyataan, semalam.

Beliau berkata, hal ini berlaku kerana kepercayaan yang sudah diberikan majoriti rakyat kepada PN untuk menyelamatkan negara daripada dirosakkan Pakatan Harapan (PH) diketuai DAP kini sudah mula dikhianati.

“Ini kerana ada pemimpin UMNO yang tidak bertanggungjawab cuba mengkhianati perikatan ini hanya kerana tidak mendapat kuasa atau diberikan jawatan.

“Lebih menjijikkan lagi, pengkhianatan ini berlaku dalam kalangan UMNO sendiri antara puak tidak berjawatan dan mereka yang berjawatan,” katanya.

Azwanddin berkata, jika perkara itu dibiarkan berlarutan, akhirnya akan merugikan PN sendiri yang sudah mendapat momentum baik dan mula diterima kebanyakan rakyat.

Katanya, rakyat sanggup menerima PN kerana sebelum ini UMNO sering bercakap untuk menyatukan orang Melayu dan menolak DAP.

Malah dengan langkah yang mapan menangani Covid-19 juga berjaya mencuit hati rakyat Malaysia untuk terus menerima PN yang digelar kerajaan pintu belakang.

“Tetapi akhirnya apa yang sudah jadi? Kalangan UMNO ini sendiri yang berperangai lebih khianat daripada DAP kerana tamakkan kuasa dan kedudukan. Apakah UMNO sudah lupa bagaimana mereka dimalukan dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14)?

“Apakah UMNO lupa bahawa mereka berada dalam PN bukannya menerusi PRU, tetapi atas ihsan majoriti rakyat yang sudah serik dengan pentabdiran DAP selama 22 bulan,” tegas beliau.

Baca juga:   Maritim Malaysia usir bot nelayan Indonesia
Baca juga:   Bakal jemaah boleh mohon dos penggalak menerusi MySejahtera

Namun, katanya, suara-suara sumbang semakin rancak mengatur gerakan sama ada secara terang-terangan atau di belakang tadbir untuk mendapatkan kuasa, sekali gus mengkhianati kerjasama politik Islam-Melayu dalam PN.

Jelas Azwanddin, beliau tidak perlu menyebut nama pemimpin-pemimpin berkenaan kerana rakyat sendiri dapat menilai situasi politik semasa negara walaupun kita sibuk berjuang menentang Covid-19.

“Mungkin mereka fikir rakyat alpa dengan Covid-19 dan tidak sedar tentang percaturan jijik mereka untuk mengkhianati bangsa sendiri.

AZWANDDIN HAMZAH

“Oleh itu, saya mahu mengingatkan pemimpin PN terutamanya UMNO supaya berpegang kepada amanah dan tanggungjawab yang sudah diberikan rakyat. Renung kembali saat bagaimana UMNO dihukum oleh rakyat pada PRU-14.

“Kembalilah kepada perjuangan asal iaitu mahu menyatukan dan memperkasakan orang Melayu Islam, dan usah berlaku khianat lagi hanya kerana kuasa. Ingatlah, jika sekali lagi rakyat menolak anda, maka tiada lagi peluang yang akan diberikan,” katanya.

Tambah beliau, DAP akhirnya tersenyum kerana mereka tidak perlu membazir tenaga dan masa untuk memecahbelahkan orang Melayu kerana sifat khianat itu sudah ada dalam kalangan orang Melayu.

Justeru, dalam bulan Ramadan yang mulia ini, beliau berharap pihak-pihak berkenaan bermuhasabah dan menahan diri daripada dahagakan kuasa yang hanya bersifat sementara. – Edisi9

Wartawan

Terkini

Hampir 14,000 mangsa banjir di tiga negeri

SERAMAI 13,827 mangsa banjir di tiga negeri iaitu Johor, Sabah dan Pahang terjejas bencana kini ditempatkan di 73 pusat...

Lagi Artikel Berkaitan