27.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 4, 2023

Apa lagi Mukhriz tunggu?

Mesti Baca

Zulkiflee Bakar
Penulis Khas Edisi 9

DATUK Seri Mukhriz Mahathir nampaknya masih belum mahu berputus asa untuk terus mempertahankan kedudukannya sebagai Menteri Besar (MB) Kedah.

Tanpa sokongan dua ADUN PKR dan empat ADUN Bersatu, anak bekas Perdana Menteri itu seharusnya faham jawatan politik nombor satu di Kedah itu bukan lagi milik beliau.

Bagaimanapun Mukhriz enggan berundur dan mahu mendapat perkenan Sultan Kedah bagi memohon diadakan Sidang DUN untuk membolehkan undi percaya atau tidak percaya dilaksanakan.

Penulis percaya langkah itu tidak akan ke mana.

Dengan penyerahan surat akuan bersumpah oleh 23 ADUN kepada Sultan Kedah oleh Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden UMNO Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, di Kuala Lumpur semalam, Mukhriz sepatutnya sudah mengemas pejabat MB Kedah dan melangkah keluar secara terhormat.

Apa lagi yang beliau tunggu? Terimalah hakikat bahawa 23 ADUN tidak lagi bersama beliau.

Tak kanlah mahu mempertahan kedudukan sedangkan beliau hanya mempunyai 13 kerusi sahaja termasuk beliau.

Mukhriz tidak mampu untuk meminta pertolongan parti kesayangan bapanya, DAP kerana parti tersebut pun hanya ada dua kerusi sahaja begitu juga sekutu rapat DAP, Amanah yang memiliki hanya empat kerusi manakala PKR lagi tidak boleh harap, mereka pun sebelum ini dikatakan tidak begitu memihak kepada beliau.

Baca juga:   Ahli politik berjaya adalah 'pelakon' yang hebat?
Baca juga:   Mahdzir seru semua parti pembangkang tandatangan MoU

Kalau tanya kanak-kanak tadika pun mereka tahu antara 23 kerusi dan 13 kerusi yang mana paling banyak dan paling layak untuk menjadi MB Kedah.

Oleh itu Mukhriz tidak perlu membuang masa untuk mempertahankan kedudukannya.

Kalaupun tidak mahu menjadi Melayu yang bacul (meminjam istilah Mahathir) agak-agak la. Pengunduran beliau secara terhormat sama sekali tidak akan meletakkan beliau dalam kategori Melayu yang dikatakan oleh bapanya itu, sebaliknya menunjukkan jiwa besar untuk memastikan situasi politik di negeri Jelapang Padi itu kembali tenang.

Kedudukan kerusi di Kedah bukan terikat 18-18 seperti sebelum PRU-14 yang mana Mukhriz hanya boleh mengangkat sumpah selepas seorang ADUN UMNO menyertai Bersatu. Beliau kini tiada lagi sokongan majoriti – hanya 13 ADUN bersama beliau termasuk ADUN UMNO berkenaan.

Ketika sidang media semalam, beliau bercakap soal rakyat justeru kalau betul lah beliau mementingkan kelompok tersebut bersabar dan berundur secara terhormat.

Biarkanlah pentadbiran baru menguruskan negeri itu dan bukannya terus bergolak kerana Mukhriz dilihat mahu menunjukkan keberanian tidak bertempat.

Penulis percaya, Mukhriz bukanlah seorang pemimpin yang keras hatinya, cuma mungkin ia menjadi ‘keras’ kerana faktor-faktor tertentu, tetapi beliau perlu menerima qada dan qadar Allah SWT dan mungkin apa yang berlaku ada hikmahnya.

Penulis tidak kisah jika yang beria-ia mempertahankan Mukhriz adalah pegawai-pegawainya sehingga mengeluarkan hujah-hujah yang boleh dipertikaikan, tetapi  Mukhriz ada ‘kelas tersendiri’ dan tidak boleh diletakkan setaraf dengan pegawai yang orang bagi bantuan pun melenting.

Oleh itu Mukhriz harus membuat keputusan dengan hati  ikhlas bukan dikawal oleh nafsu politik pihak lain tidak kita siapapun mereka. Ia kerana keputusan hari ini akan menentukan nasib politik beliau pada masa depan. – Edisi 9

Baca juga:   22 bulan sengsara, apakah UMNO masih belum insaf?
Baca juga:   Usah layan 'psywar' PH

Wartawan

Terkini

Liga Super: Terengganu mudah jinakkan Perak

TERENGGANU seperti dijangka tidak berdepan masalah untuk menundukkan Perak 3-0 dalam aksi Liga Super yang berlangsung di Stadium Perak,...

Lagi Artikel Berkaitan