31.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 26, 2023

Perak sambut baik cadangan tubuh Institut Kesihatan Mental

Mesti Baca

KERAJAAN negeri Perak menyambut baik cadangan kerajaan untuk menubuhkan Institut Kesihatan Mental dalam usaha menangani isu berkaitan kesihatan mental di negara ini.

Exco Sumber Manusia, Kesihatan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Integrasi Nasional Perak, A Sivanesan berkata, kewujudan institut berkenaan akan melahirkan lebih banyak pakar atau mereka yang mahir mengenai kesihatan mental.

Katanya, ketika ini ramai pekerja yang mempunyai masalah kesihatan mental yang tidak mendapat pembelaan sewajarnya disebabkan ketiadaan pakar untuk menentukan tahap masalah dihadapi.

“Kita sambut baik dan berterima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas cadangan menubuhkan Institut Kesihatan Mental ini kerana dengan adanya institut itu lebih ramai individu dapat dilatih kerana selama ini tiada latihan khusus dilaksanakan membabitkan kesihatan mental.

“Banyak kes-kes pekerja yang diberhentikan disebabkan masalah mental sedangkan ia boleh dirawat dan ditangani.  Oleh itu, kita harap Institut Kesihatan Mental ini boleh membantu pekerja dan majikan,” katanya selepas menyempurnakan OSH Explorace Perak 2023 sempena Majlis Penutup Sambutan Minggu Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Peringkat Negeri Perak di Taman Eko-Rimba Kledang Saiong pada Isnin.

Hadir sama, Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Perak, Dr Rabaayah Daud; Timbalan Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Perak, Siti Dessyma Isnani dan Pengerusi Persatuan Keselamatan, Kesihatan Pekerjaan dan Persekitaran Perak, Mohd Hazry Yusof.

Terdahulu, Anwar ketika membentangkan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 di Parlimen memaklumkan bahawa kerajaan memutuskan untuk menubuhkan Institut Kesihatan Mental bagi menjamin usaha bersepadu antara kerajaan, sektor swasta dan pertubuhan masyarakat sivil dalam menangani isu kesihatan mental.

Menurut Ahli Parlimen Tambun itu, isu kesihatan mental yang semakin membimbangkan menjadi keutamaan Kerajaan Perpaduan ketika ini.

Sementara itu, Sivanesan mengalu-alukan mana-mana pihak yang ingin menubuhkan kesatuan sekerja di Perak atau penyertaan pekerja di dalam kesatuan.

Menurutnya, penyertaan pekerja di dalam kesatuan sekerja amat penting bagi memastikan kebajikan pekerja lebih terbela.

Beliau berkata, pihaknya memberikan nasihat perundangan secara percuma dalam usaha mewujudkan lebih kesatuan sekerja di Perak. -Edisi 9

Terkini

Mahkamah batalkan kemenangan Che Alias di Kemaman

MAHKAMAH Petisyen Pilihan Raya Kuala Terengganu membuat keputusan kemenangan calon Pas, Che Alias Abdul Hamid bagi Parlimen Kemaman dalam...

Lagi Artikel Berkaitan