27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 30, 2023

Op Khas Motosikal: 33,092 notis kesalahan dikeluarkan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK 33,092 notis pelbagai kesalahan manakala 1,516 buah motosikal telah disita sepanjang tempoh tujuh hari Operasi Khas Motosikal 2023.

Pengarah Kanan Bahagian Penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Lokman Jamaan berkata, notis dikeluarkan tersebut adalah hasil pemeriksaan terhadap 64,980 motosikal manakala sitaan dilakukan kerana ubah suai ekstrem pada motosikal.

“Sepanjang tempoh operasi, kita telah mengesan beberapa kesalahan utama iaitu 11,445 notis dikeluarkan atas kesalahan tiada insurans, tiada lesen memandu (9, 496 notis) dan ubah suai kenderaan (1,315 notis).

“Selain itu pengguna motosikal turut melakukan kesalahan tidak mematuhi lampu isyarat (474 notis) dan 306 notis dikeluarkan bagi kesalahan tidak memakai topi keledar dan mereka melakukan pelanggaran peraturan- peraturan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) dan Kaedah-Kaedah di bawahnya,”katanya dalam sidang media malam tadi.

Beliau berkata, hasil dapatan juga mendapati kebanyakan pengguna motosikal melakukan kesalahan dengan mengubah suai struktur asal kenderaan yang boleh menjadi punca kepada berlakunya kemalangan.

“Sebahagian besar kenderaan yang disita didapati diubah suai pada bahagian ekzos, membuang sistem brek belakang termasuk ubah suai ekstrem hingga meningkatkan kelajuan motosikal.

“Bagi motosikal yang diubah suai secara ekstrem dan tidak boleh diubah kembali kepada struktur asal, kenderaan itu akan disuraikan serta dilelong kerana ia tidak lagi boleh berada di atas jalan raya,”katanya.

Mengulas lanjut, Lokman menambah pelaksanaan operasi khas yang bermula 1 Sept sehingga semalam itu berdasarkan kaedah risikan atau penyamaran di lampu isyarat lokasi tumpuan, sekatan jalan raya (SJR) dan ‘snap check’ membabitkan laluan motosikal di sekitar Ipoh.

“Dalam usaha meminimumkan kadar kemalangan, JPJ mengambil tindakan penguatkuasaan bagi mendidik pengguna supaya mematuhi peraturan dan berhemah semasa berada di jalan raya,” katanya.

Katanya, operasi tersebut melibatkan 85 pegawai dan anggota dari JPJ ibu pejabat serta JPJ Perak dengan kerjasama bersepadu Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).- BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Stadium Shah Alam diroboh selewatnya November – Amirudin

STADIUM ikonik di Selangor, Stadium Shah Alam dijadual akan dirobohkan pada akhir tahun ini, selewat-lewatnya awal November depan. Menteri Besar...

Lagi Artikel Berkaitan