30.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 20, 2024

Tragedi Everest: Wisma Putra gerak misi bantuan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Luar Negeri kini menggerakkan misi bagi membantu dua rakyat Malaysia yang meninggal dunia dan dilaporkan hilang di Everest.

Wisma Putra dalam satu kenyataan memaklumkan, Kedutaan Besar Malaysia di Kathmandu sedang menghulurkan bantuan yang sewajarnya untuk membawa turun jenazah Pengarah Angkatan Pertahanan Awam (APM) Kedah, Leftenan Kolonel (PA) Awang Askandar Ampuan Yaacob dari Gunung Everest ke hospital di Kathmandu bagi tujuan bedah siasat dan pengurusan jenazah.

“Kementerian Luar Negeri ingin mengesahkan Awang Askandar telah meninggal dunia pada hari Jumaat, 19 Mei 2023 semasa dalam Misi Malaysia Everest 2023.

“Ekspedisi tersebut disertai oleh beliau bersama dengan tiga orang pendaki dan seorang pasukan sokongan.

“Kementerian Luar Negeri menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham dan mendoakan agar roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan para solihin,”menurut kenyataan itu.

Advertisements

Pada masa sama, Wisma Putra turut mengesahkan kehilangan Muhammad Hawari Hashim, salah seorang peserta ekspedisi tersebut yang juga merupakan orang kurang upaya (OKU).

“Beliau dipercayai telah berjaya sampai di puncak Gunung Everest dan telah bergerak turun selepas itu, namun masih belum dapat dikesan sehingga kini.

“Wakil Kedutaan sedang berhubung rapat dengan pihak berkuasa tempatan yang sedang giat menjalankan usaha pencarian mangsa di sekitar kawasan tersebut.

“Sebarang perkembangan terkini misi pencarian akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” katanya. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia kesan kapal terlibat pelanggaran hilangkan diri

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia sedang mengesan salah sebuah daripada dua kapal dagang yang terlibat dalam pelanggaran di 25 batu...

Lagi Artikel Berkaitan