30.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 20, 2024

Jenazah Awang Askandar diterbangkan ke Kathmandu

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JENAZAH pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023), Leftenan Kolonel (PA) Awang Askandar Ampuan Yaacub, 56, telah selamat tiba di Everest Base Camp (EBC) kira-kira jam 9.50 pagi waktu Nepal atau sekitar jam 12 tengah hari waktu Malaysia.

Ketua Misi ME 2023, Azim Afif Ishak berkata, jenazah akan terus diterbangkan ke hospital di Kathmandu sebentar lagi.

Menurutnya, jenazah sebelum itu tiba di kem tiga pada jam 7 pagi waktu Nepal dengan bantuan enam malim gunung secara manual menggunakan pengusung dari kem empat.

“Pasukan penyelamat berehat sebentar selepas berhempas pulas selama sembilan jam bergilir-gilir mengusung jenazah dari kem empat dan kemudiannya meneruskan perjalanan sehingga EBC.

“Sebelum diterbangkan ke Kathmadu, kami sempat memberi penghormatan terakhir kepada arwah,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Advertisements

Jenazah akan dibawa ke hospital di Kathmandu untuk proses selanjutnya.

Awang Askandar yang juga Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah meninggal dunia pada jam 10.30 pagi waktu Nepal (12.45 tengah hari waktu Malaysia) selepas terjatuh pada ketinggian 8,000 meter dari aras laut.

Allahyarham bersama Muhammad Hawari Hashim, 33, ketika itu sedang melakukan pendakian dan hanya memerlukan kira-kira 20 minit untuk sampai ke puncak.

Bagaimanapun, Hawari dilaporkan hilang ketika turun dari kem empat selepas menawan puncak gunung tertinggi di dunia itu dan dipercayai terjatuh di kawasan kaki Gunung Lhotse, Nepal. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia kesan kapal terlibat pelanggaran hilangkan diri

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia sedang mengesan salah sebuah daripada dua kapal dagang yang terlibat dalam pelanggaran di 25 batu...

Lagi Artikel Berkaitan