32.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 3, 2023

Agong, Permaisuri berkenan hadiri istiadat pertabalan Raja Charles III

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan mengadakan Lawatan Khas ke London, United Kingdom bermula dari 3 hingga 14 Mei 2023.

Baginda berdua telah dijemput oleh Raja Charles III untuk menghadiri upacara pertabalan di Westminster Abbey pada 6 Mei 2023.

Seri Paduka Baginda berdua juga telah berkenan untuk menghadiri Majlis Resepsi dihoskan oleh Baginda Raja Charles III di Istana Buckingham pada 5 Mei 2023.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Wisma Putra, lawatan Khas ini adalah amat signifikan di dalam konteks menyatukan hubungan sedia ada dan akrab yang dikongsi di antara Malaysia dan United Kingdom, terutamanya di antara institusi diraja kedua-dua negara serta ikatan dalam Komanwel.

Lawatan Khas ini turut menzahirkan kepentingan hubungan erat di antara kedua-dua negara bekerjasama dalam pelbagai bidang yang disokong di peringkat pemerintahan tertinggi negara. – Edisi 9

Baca juga:   Bayaran BKM Fasa 3, rayuan mulai 20 September ini - PM

Wartawan

Terkini

Liga Super: Terengganu mudah jinakkan Perak

TERENGGANU seperti dijangka tidak berdepan masalah untuk menundukkan Perak 3-0 dalam aksi Liga Super yang berlangsung di Stadium Perak,...

Lagi Artikel Berkaitan