32.7 C
Kuala Lumpur
Monday, March 27, 2023

Permaisuri Selangor berkenan rasmi Taman Kucing Cyberjaya

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

TENGKU Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin berkenan merasmikan Taman Kucing Cyberjaya di Taman Tasik Cyberjaya, semalam.

Baginda turut berkenan melepaskan beberapa ekor kucing dari sangkar sebagai simbolik pelancaran serta turut meluangkan masa melawat sekitar taman dan bermain dengan haiwan berkenaan.

Mengiringi baginda, Exco Kerajaan Tempatan dan Pengangkutan Awam, Ng Sze Han dan Yang Dipertua Majlis Daerah Sepang, Datuk Abd Hamid Hussain.

Royal Selangor Office menerusi Facebook rasminya memaklumkan, baginda berkenan meluangkan masa kira-kira setengah jam melawat taman kucing seluas 1,000 kaki persegi itu dan bermain bersama kucing di taman itu.

Menurut kenyataan, Taman Kucing Cyberjaya dibina bertujuan memberi perlindungan kepada kucing terbiar di sekitar Sepang bagi memastikan ia terpelihara dan tidak berkeliaran tanpa hala tuju.

“Taman ini dilengkapi dengan sebuah pejabat, ruang istirehat, klinik termasuk unit rawatan rapi, unit pemulihan dan unit rawatan ibu dan anak kucing.

Baca juga:   Kes baharu Covid-19 masih melebihi angka 6,000

Turut diperkenalkan di taman ini adalah program ‘adopt and release’ iaitu menyediakan tempat tinggal dengan persekitaran sesuai dan terkawal serta bebas bermain di sekitar taman ini,” katanya.

Tambahnya, taman kucing tersebut siap sepenuhnya pada Januari 2023 serta dibuka kepada umum awal Februari lalu dengan jumlah peliharaan 31 ekor kucing. – Edisi 9

Wartawan

Baca juga:   Pusat kuarantin COVID-19 sesak? Ini penyelesaiannya

Terkini

Timbalan Menteri Pendidikan ditegur Speaker, gagal menjawab soalan

Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying ditegur di Dewan Rakyat, hari ini kerana tidak menyediakan jawapan terhadap soalan yang...

Lagi Artikel Berkaitan