26.4 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Tiga daripada lima kru kapal kargo hilang rakyat Malaysia

Berdasarkan maklumat kapal kargo muatan besi paip itu berkemungkinan berada dalam perairan Indonesia.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

TIGA daripada lima kru kapal kargo MV Dai Cat 06 yang dilaporkan hilang sejak 1 Januari lalul disahkan sebagai rakyat Malaysia manakala dua lagi merupakan warganegara Indonesia.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, lima kru kapal kargo Malaysia yang hilang diperairan Indonesia itu sudah dikenal pasti.

Mereka ialah Adi, 43 sebagai Master dan Damai Papane Ole, 57, (ketua jurutera) serta tiga rakyat Malaysia iaitu Mohammad Syafarizan Mohd Noor, 24, (ketua pegawai), Mohammad Sudeh Sudin, 20, (kelasi) dan Derrent Littor, 22, (kelasi).

Bagaimanapun sehingga kini, kehilangan kapal kargo yang membawa muatan besi paip masih belum mendapat petunjuk.

“Pihak kami akan terus bekerjasama dengan Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (Basarnas) Republik Indonesia selepas kapal itu kali terakhir di kesan di perairan negara itu.

Baca juga:   Ketua Pesuruhjaya SPRM dilantik ahli BoG IACA

“Basarnas akan mengkoordinasikan pencarian kapal kargo membawa muatan 527 besi paip itu yang dianggarkan bernilai RM726,000, selepas dikesan di republik itu pada kedudukan 30 batu nautika barat laut Pemangkat.

“Berdasarkan maklumat terakhir itu diterima pada 11 malam semalam, Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru daripada Maritime Rescue Control Centre (MRCC) Putrajaya dimaklumkan, Basarnas Republik Indonesia akan mengkoordinasikan pencarian kapal kargo itu.

“Ini berdasarkan maklumat berkemungkinan kapal berada dalam perairan Indonesia. Sehingga kini tiada maklumat terkini penemuan kapal berkenaan. Kami masih menunggu maklumat dari pihak MRCC dan Basarnas,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Baca juga:   Pelacuran: 6 lelaki, 16 GRO ditahan di sebuah banglo

Semalam, kes kehilangan sebuah kapal kargo dari jeti Kampung Acheh, Perak ke Kuching, Sarawak hilang pada 1 Januari lalu dilaporkan.

Kehilangan kapal diketahui selepas ejen kapal membuat laporan polis pada Isnin, yang mendakwa kapal kargo MV Dai Cat 06 keluar dari jeti Perak pada 23 Disember 2022 dan sepatutnya tiba di Kuching, Sarawak pada 31 Disember 2022.

Lokasi terakhir kapal ini dikesan menerusi sistem Automatic Identification System (AIS) adalah pada 1 Januari lalu di perairan Indonesia iaitu 0.2 batu nautika dari sempadan perairan negeri Johor.

-EDISI9

Wartawan

Baca juga:   Mayat kru bot hanyut dijumpai terapung di Pulau Jerejak

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan