26.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Rombakan Kabinet Sabah demi kestabilan – Hajiji

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KETUA Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor menegaskan rombakan kabinet adalah sesuatu yang perlu dan bertujuan mengukuhkan kerajaan negeri Sabah, serta memastikan satu pentadbiran inklusif yang kuat.

Menurutnya, beliau telah memasukkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Pakatan Harapan (PH) ke dalam jemaah menteri Sabah dalam rombakan yang diumumkannya hari ini.

Ia sebagai tambahan kepada wakil dari UMNO/Barisan Nasional (BN) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sedia ada ketika ini.

“Adalah penting bagi kerajaan negeri di bawah pimpinan saya dapat berfungsi sebagai satu pasukan yang bersatu padu dengan berkongsi aspirasi yang sama yang dibina atas kepercayaan dan saling menghormati.

“Kerajaan negeri berazam untuk mempunyai pemimpin yang punya iltizam yang sehaluan dan menghargai setiap keperluan.

“Ini bagi memastikan usaha membangunkan negeri berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan seperti yang diharapkan oleh rakyat.

“Kestabilan politik adalah penting untuk mencapai matlamat ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Tiada unsur cubaan culik dalam video tular di stesen minyak - Polis

Rombakan tersebut menyaksikan Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan dilantik Timbalan Ketua Menteri I merangkap Menteri Pertanian dan Perikanan negeri.

Datuk Seri Bung Moktar Radin dilucutkan daripada kabinet apabila ADUN Tanjung Keramat Datuk Shahelmey Yahya dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri III merangkap Menteri Kerja Raya Sabah.

Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam pula dilantik Timbalan Ketua Menteri II merangkap Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan.

Baca juga:   KPLB sedia bantu atasi masalah internet luar bandar

Melalui pembentukan kabinet negeri yang baharu, Hajiji berikrar akan memastikan pelaburan dinamik dapat dikekalkan dan seterusnya meningkatkan keyakinan pelabur, di samping dapat menarik lebih ramai pelabur ke Sabah.

“Kita perlu memastikan momentum pembangunan kita terus maju ke hadapan dan seterusnya dapat memenuhi janji-janji pilihan raya kita kepada rakyat dan negeri,” katanya.

Rombakan kabinet negeri itu juga menyaksikan Hajiji tidak memegang sebarang portfolio setelah melepaskan jawatan Menteri Kewangan negeri.

Daripada 11 Ahli Jemaah Menteri Kerajaan Sabah itu, tujuh adalah wakil GRS, dua BN dan dua lagi PH.

Pada 8 Jan lalu, Hajiji mendakwa memperoleh sokongan 44 ADUN Sabah iaitu 29 daripada GRS, tujuh PH, lima BN, dan masing-masing satu dari Pas, Parti Harapan Rakyat Sabah dan Bebas.

Pada 6 Jan, Hajiji mengesahkan akan berlaku rombakan kabinet negeri susulan cubaan ‘rampasan kuasa’ yang didakwa didalangi Parti Warisan (Warisan) dan sebahagian pimpinan BN Sabah.

Baca juga:   50 kenderaan mewah tiada AP bernilai RM11.4 juta disita

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Sepasang bot kenka ditahan, tangkap ikan kawasan larangan

ZON Maritim Kuala Kurau telah menahan dua bot nelayan tempatan jenis pukat kenka di kedudukan 12.1 batu nautika barat...

Lagi Artikel Berkaitan