25 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

Tak sesuai tayang treler filem ‘Pulau’ – Fahmi

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MENTERI Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berpandangan treler filem bergenre seram ‘Pulau’ tidak sesuai untuk ditayangkan.

Fahmi berkata, bagaimanapun beliau tidak boleh bercakap bagi pihak Lembaga Penapis Filem (LPF) yang berada di bawah naungan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

“Saya tak boleh bercakap bagi pihak LPF dan saya juga difahamkan pihak FINAS (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia) telah mengeluarkan kenyataan hari ini, tetapi dia bukan pada aspek penapisan.

“Apa-apa prosedur yang dipantau oleh FINAS itu adalah berlandaskan kepada SOP (prosedur operasi standard) perhubungan antara LPF dengan FINAS.

“Pandangan saya mungkin kita kena teliti semula beberapa SOP kerana jelas di sini telah berlaku satu pelanggaran dan saya difahamkan dari segi kelulusan LPF itu telah diberi pada bulan September tahun lalu, sebelum saya jadi menteri, sebelum kerajaan yang ada sekarang ini,” katanya ketika menghadiri tayangan eksklusif filem Duan Nago Bogho di Petaling Jaya, Selangor, malam tadi.

Baca juga:   Indonesia henti Op Carilamat penyelam remaja Belanda

Beliau berkata demikian mengulas sama ada LPF atau FINAS akan mempertimbangkan semula tayangan filem itu di pawagam seperti dilaporkan Bernama.

Fahmi berkata, merujuk treler filem itu yang tular, beliau berpandangan ia tidak sesuai.

Malah, beliau sendiri sudah berhubung dengan pihak Golden Screen Cinemas (GSC) dan difahamkan penerbit berkenaan memutuskan untuk menarik balik treler terbabit dalam tempoh terdekat serta melakukan penyuntingan baharu.

Baca juga:   Tugas besar PN selamatkan negara daripada lembah kerosakan

Menurut Fahmi, beliau turut difahamkan berdasarkan laporan diterimanya, berkemungkinan terdapat babak yang dipotong terlepas masuk ke treler filem itu.

“Treler itu tidak ada potongan seperti dalam filem sebenar, tetapi saya tidak boleh bercakap lebih daripada itu dan saya mohon rakan media untuk berhubung dengan pihak LPF.

“Bagi saya, saya telah minta pihak FINAS untuk di masa hadapan, perkara ini perlu kami teliti, kaji semula dan rombak SOP. Kami tak nak jadi seperti ini, kelulusan itu diberi tanpa penelitian yang lebih khusus, saya rasa perlu ada penelitian,” katanya.

Semalam, media melaporkan FINAS tidak bertanggungjawab memberikan kelulusan tayangan filem bergenre seram, Pulau yang mencetuskan kontroversi kerana didakwa mengandungi adegan panas dan lucah.

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Prof Dr Md Nasir Ibrahim, dilaporkan berkata garis panduan kandungan penerbitan terletak di bawah bidang kuasa LPF.

Baca juga:   Usaha menteri mahu tangani kandungan bersifat provokatif dipuji

Media turut melaporkan Pulau yang bakal ditayangkan 9 Mac depan menerima kecaman pelbagai pihak yang menggesa LPF mengkaji semula kelulusan karya terbitan WebTVAsia dengan kerjasama My Way Pictures dan Filmforce Studio itu.

Wartawan

Terkini

Musim meroyan dalam kalangan bekas pemimpin UMNO

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi secara sindiran mengatakan musim meroyan dapat dilihat berlaku...

Lagi Artikel Berkaitan