24.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 2, 2023

Pelancong asing ke Sabah tak perlu jalani ujian Covid-19 prakemasukan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEMUA pelancong asing yang masuk ke Sabah tidak lagi perlu menjalani ujian Covid-19 prakemasukan dan mengemukakan sijil vaksinasi bermula semalam.

Timbalan Ketua Menteri II Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam berkata, Jemaah Menteri Sabah semalam membuat keputusan itu bagi menyeragamkan sepenuhnya prosedur kemasukan pelancong asing ke negeri itu dengan prosedur di peringkat Persekutuan.

“Jemaah Menteri hari ini memutuskan bahawa prosedur kemasukan semua pelancong asing ke Sabah adalah diseragamkan sepenuhnya dengan dasar ditetapkan Kementerian Kesihatan.

“Dengan itu semua pelancong asing tidak perlu menjalani ujian saringan Covid-19 prakemasukan dan tidak perlu mengemukakan sijil vaksinasi semasa masuk ke Sabah,” katanya menerusi kenyataan, malam tadi.

Sebelum ini, kerajaan negeri memutuskan berkuat kuasa 8 Januari, semua pengembara dari China yang masuk ke negeri itu perlu mengemukakan ujian Covid-19 yang negatif dan perlu lengkap vaksinasi.

Baca juga:   Lokman Adam ditahan buat kenyataan ugutan jenayah terhadap PM

Terdahulu, pihak berkuasa China mengumumkan kebenaran kepada rakyatnya untuk melancong ke luar negara tanpa perlu memberikan butiran perjalanan.

Susulan itu, pelancong China dijangka akan masuk ke Malaysia susulan pembukaan semula sempadan China bermula pada 8 Januari lalu.

Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) menganggarkan seramai 1.2 juta pelancong China dijangka masuk ke Malaysia pada tahun ini.

Pada 2018, Sabah merekodkan kemasukan pelancong China yang agak tinggi iaitu seramai 593,623 orang.

Dalam tempoh setahun itu, penerbangan terus dari China ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (LTAKK) merekodkan jumlah sebanyak 125 penerbangan seminggu.

Baca juga:   Najib berjaya tangguhkan sabitan, hukuman

Namun, Sabah menolak kemasukan penerbangan dari China pada awal 2020 susulan penularan jangkitan Covid-19 di republik berkenaan. 

-EDISI9

Wartawan

Terkini

EMRAZ sasar 12,000 jemaah menerusi pembiayaan umrah AmBank Islamic

EMRAZ Travel & Tours (EMRAZ), sebuah agensi pelancongan dan pengendali umrah dan haji menyasarkan sebanyak 12,000 jemaah bakal menggunakan...

Lagi Artikel Berkaitan