26.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Tindakan Hajiji tandatangani MoU tidak sah – Ronald Kiandee

Ia juga tidak mewakili aspirasi parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) melalui GRS.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KETUA Badan Pimpinan Bersatu Sabah, Datuk Seri Ronald Kiandee menyifatkan perjanjian persefahaman (MoU) gabungan parti-parti politik menyokong Kerajaan Pusat pimpinan Pakatan Harapan yang ditandatangani Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) Datuk Seri Hajiji Noor sebagai tidak sah.

Beliau mendakwa, ia tidak mewakili aspirasi parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) melalui GRS.

Hal ini juga katanya, Bersatu Sabah adalah parti pengasas GRS dan menurut Fasal 6.1 (ii) Perlembagaan GRS, Bersatu merupakan ahli yang sah badan gabungan itu.

“Saya ingin memaklumkan bahawa Bersatu Sabah sebagai ahli badan gabungan GRS tidak pernah terlibat dalam sebarang perbincangan yang memutuskan supaya GRS mengikuti perjanjian persefahaman dengan gabungan-gabungan parti lain untuk membentuk kerajaan Persekutuan diketuai PH,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Kerajaan setuju laksana pemberian dos ketiga vaksin COVID-19

Ronald yang juga Ahli Parlimen Beluran menegaskan, Hajiji yang dilantik sebagai Pengerusi GRS atas kapasiti beliau sebagai Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah sebelum ini, tidak lagi mempunyai keabsahan untuk kekal sebagai pengerusi gabungan itu kerana tindakan beliau keluar Bersatu.

Oleh itu katanya, keahlian beliau dalam GRS kini hanyalah sebagai ahli individu dan kedudukannya sebagai Pengerusi GRS hendaklah diputuskan semula oleh Majlis Tertinggi GRS.

Pada 10 Disember lalu, kepimpinan Bersatu Sabah diketuai Hajiji mengumumkan keluar daripada parti itu.

Menurut Hajiji, keputusan itu dibuat setelah mempertimbangkan keadaan lanskap politik negara ketika ini terutama di Sabah.

Baca juga:   Bung Moktar kecewa pengumuman Kabinet pinggir Sabah

Semalam di Putrajaya, Hajiji bersama Setiausaha GRS, Datuk Seri Masidi Manjun menandatangani memorandum persefahaman gabungan parti-parti politik menyokong Kerajaan Pusat pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Perdana Menteri. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan