24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Syarat MoU Kerajaan Perpaduan tak diluluskan Dewan Tertinggi BN – MIC

Antara syaratnya ialah mengikat mana-mana Ahli Parlimen yang gagal, enggan dan cuai untuk mengekalkan keabsahan Kerajaan Perpaduan Malaysia dalam sebarang undian di Parlimen perlu mengosongkan kerusi mereka serta-merta.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SYARAT-syarat yang terkandung dalam memorandum persefahaman (MoU) ditandatangani antara parti gabungan Kerajaan Perpaduan tidak pernah dibincangkan mahupun dipersetujui Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN).

Itu dakwaan MIC selaku salah satu parti komponen dalam BN.

Menurut Setiausaha Agung MIC, RT Rajasekaran, selepas mesyuarat terakhir pada 22 November lalu, Dewan Tertinggi BN tidak pernah memanggil sebarang mesyuarat untuk membuat keputusan secara bersama.

“Di bawah Perlembagaan BN, Pengerusi BN tidak boleh dan tidak mempunyai kuasa untuk membuat sebarang keputusan yang berkaitan dengan ahli Parlimen BN tanpa berunding dengan parti komponen dalam BN.

“Saya juga percaya bahawa tidak semua ahli Parlimen BN telah menandatangani SD.

“Saya membangkitkan isu SD di sini, sekiranya terdapat hujah balas bahawa Pengerusi BN telah diberikan kuasa tanpa had di bawah SD tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, dalam dokumen perjanjian Kerajaan Perpaduan yang dimeterai antara lima gabungan politik, kelmarin antara syaratnya ialah mengikat mana-mana Ahli Parlimen yang gagal, enggan dan cuai untuk mengekalkan keabsahan Kerajaan Perpaduan Malaysia dalam sebarang undian di Parlimen perlu mengosongkan kerusi mereka serta-merta.

Baca juga:   Tindakan populis MIC ancam kedaulatan undang-undang

Dokumen itu antara lain menjelaskan setiap parti gabungan hendaklah mengundi untuk menyokong Perdana Menteri dalam usul-usul berkait dengan usul percaya, perbekalan dan atau apa-apa usul berbentuk prosedur yang mempunyai kesan keabsahan Kerajaan Persekutuan.

Baca juga:   Briged MIC tonik tambahan kemenangan BN dalam PRU-15

Setiap parti juga hendaklah bertanggungjawab menguruskan secara dalaman bagi memastikan sokongan Parlimen untuk mengekalkan Kerajaan Perpaduan Malaysia dalam sebarang undian.

Dalam pada itu, Rajasekaran yang juga pengamal undang-undang mendakwa, sehingga hari ini beliau tidak percaya mana-mana parti komponen diberikan salinan SD yang telah mereka laksanakan sebelum ini.

Beliau mempersoalkan bagaimana Pengerusi BN melaksanakan MoU tanpa mendapat kelulusan Dewan Tertinggi.

“Jelas sekali, MoU itu tidak boleh dan tidak boleh mengikat mana-mana ahli Parlimen sekiranya Dewan Tertinggi BN tidak mengesahkan perjanjian tersebut.

“Ia juga tidak sesuai dengan tugas mana-mana ahli Parlimen untuk mengikat diri mereka dengan kerajaan ini tanpa terlebih dahulu mengambil kira kepentingan terbaik pengundi mereka,” katanya.

Beliau turut mempersoalkan bagaimana jika dasar kerajaan tidak selaras dengan objektif dan prinsip setiap parti komponen dalam BN.

Soal beliau, bagaimana pula sekiranya setiap ahli Parlimen tidak memutuskan apa-apa dasar dan undang-undang tertentu berdasarkan kesedaran dan kepentingan terbaik mereka untuk pengundi mereka.

“Nampaknya tidak kira betapa teruknya dasar kerajaan atau betapa tidak popular atau tidak adilnya kerajaan, ahli Parlimen perlu menyokong kerajaan kerana takut kehilangan kerusi mereka.

Baca juga:   Semua agensi diarah bantu Keluarga Malaysia ditimpa banjir - PM

“Saya percaya ini bukan objektif undang-undang anti lompat parti yang diluluskan oleh kerajaan terdahulu, ” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Baca juga:   14 akta diluluskan Parlimen dapat perkenan Agong

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan