24 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Isu sama ada berada dalam Kabinet bukanlah perkara utama

Guan Eng menegaskan PH berhak berada dalam kerajaan selepas menangi kerusi terbanyak pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PENGERUSI DAP, Lim Guan Eng menegaskan isu sama ada beliau berada dalam Kabinet Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim atau tidak, bukanlah perkara utama kerana ia merupakan kuasa budi bicara Perdana Menteri.

“Saya telah ditanya berulang kali oleh media mengenai spekulasi bahawa saya tidak berada dalam (senarai) Kabinet.

“Sama ada saya berada dalam Kabinet atau tidak ia adalah perkara kedua, yang penting masa depan negara kita tidak boleh ‘dicuri’,” katanya menerusi Facebook, hari ini.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Bagan itu berkata, beliau bersedia berkhidmat dalam apa juga kapasiti selagi ia memenuhi kepentingan negara.

“Apa yang lebih besar, Kerajaan Perpaduan sekarang yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim boleh terus berfungsi dan kekal stabil daripada kuasa pelampau yang cuba melemahkan dan menggulingkannya,” katanya.

Baca juga:   Tentera Zionis tahan rakyat Palestin di Tebing Barat

Guan Eng menegaskan PH berhak berada dalam kerajaan selepas memenangi kerusi terbanyak dan undi popular terbesar pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu.

“Bersama-sama dengan Barisan Nasional (BN) dan parti-parti dari Sabah dan Sarawak Kerajaan Perpaduan ini mempunyai majoriti yang jelas yang mewakili kehendak rakyat.

“Kerajaan hari ini mewakili bukan hanya satu kumpulan tetapi setiap rakyat Malaysia dalam masyarakat kita yang majmuk ini.

“Ini adalah Kerajaan Perpaduan Malaysia” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri menghadap Yang di-Pertuan Agong pagi tadi dipercayai bagi mempersembah senarai barisan Jemaah Menteri. – Edisi 9

Baca juga:   COVID-19: Wanita warga Singapura ditemukan mati

Wartawan

Terkini

Akaun beku: Bersatu perlu belajar daripada UMNO – Puad

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi menasihati Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk...

Lagi Artikel Berkaitan