24.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 2, 2023

Keanggotaan Bersatu dalam GRS sudah gugur – Ongkili

AMT GRS turut membuat keputusan untuk mengekalkan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor sebagai Pengerusi GRS.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

GABUNGAN Rakyat Sabah (GRS) telah menggugurkan keanggotaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebagai ahli badan gabungan itu pada 9 Disember lalu.

Timbalan Pengerusi GRS, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Ahli Majlis Tertinggi GRS.

Menurut beliau, dalam mesyuarat yang dipengerusikannya itu turut membuat keputusan mengekalkan Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor sebagai Pengerusi GRS.

“Mesyuarat tersebut juga memutuskan untuk menyertai Kerajaan Perpaduan atas komitmen membina kerajaan yang stabil demi kepentingan kesejahteraan rakyat dan pembangunan tanah air,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, Ongkili yang juga Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) menegaskan, Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee atau Bersatu tidak ada hubungan dengan perjanjian persefahaman kerjasama membentuk Kerajaan Perpaduan yang prinsip dan matlamatnya telah ditolak oleh Bersatu.

Baca juga:   Guru besar tidak akan kembali bertugas sebagai guru biasa

Semalam, Ronald mendakwa perjanjian persefahaman kerjasama ditandatangani GRS adalah tidak sah, kerana Bersatu sebagai ahli GRS tidak pernah terbabit dalam sebarang perbincangan untuk menyertai perjanjian itu.

Jumaat lalu lima gabungan parti politik utama iaitu Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), GRS dan Parti Warisan (Warisan) menandatangani perjanjian persefahaman di Putrajaya bagi membentuk Kerajaan Perpaduan.

Setiausaha Agung GRS Datuk Seri Masidi Manjun memeterai perjanjian itu bagi pihak GRS manakala Hajiji menandatangani perjanjian itu sebagai saksi bagi pihak GRS.

Baca juga:   Najib sah ke penjara berkuat kuasa hari ini

-EDISI9

Wartawan

Terkini

EMRAZ sasar 12,000 jemaah menerusi pembiayaan umrah AmBank Islamic

EMRAZ Travel & Tours (EMRAZ), sebuah agensi pelancongan dan pengendali umrah dan haji menyasarkan sebanyak 12,000 jemaah bakal menggunakan...

Lagi Artikel Berkaitan