31 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Pas, Bersatu ibarat kahwin mutaah, tidak akan kekal

Pas merupakan parti yang mempunyai pendirian tersendiri manakala Bersatu pula parti yang penuh emosi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

GABUNGAN Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam Perikatan Nasional (PN) diibaratkan seperti perkahwinan mutaah yang tidak akan kekal bersama.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, gabungan itu dijangka hanya bersifat sementara kerana Pas mempunyai pendirian sendiri dalam membuat keputusan manakala Bersatu pula sebuah parti yang penuh emosi.

“Saya fikir gabungan Pas dan Bersatu ini adalah satu perkahwinan yang istilahnya dipanggil mutaah, perkahwinan sementara.

“Pas pun ada pemikiran sendiri dalam nak buat keputusan, Bersatu macam penuh dengan emosi dan saya fikir mereka tak mempunyai pendirian bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Program Pekebun Kecil RISDA Makmur Negeri Kedah di Kampung Musa, Pedu, hari ini.

Baca juga:   RISDA salur RM15.8 juta bantuan pekebun kecil di Kedah

Mahdzir yang juga penyandang dan calon BN bagi Parlimen Padang Terap diminta mengulas perbezaan pendirian antara Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan dan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkaitan kerjasama antara parti selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Takiyuddin sebelum ini berkata, PN yakin dapat membentuk kerajaan hasil gabungan dengan parti lain terutama BN pada PRU15.

Beliau menjangkakan BN akan menerima penggabungan tersebut.

Susulan itu Muhyiddin hari ini menyanggah kenyataan tersebut dan menjelaskan parti itu tidak pernah memberi mandat kepada Takiyuddin untuk bertindak sedemikian.

Sementara itu, Mahdzir berkata, BN kekal mencadangkan nama Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon Perdana Menteri sekiranya diberi mandat pada PRU15.

Baca juga:   Radzi sahkan PN utus surat kepada Agong tolak PRU tahun ini

“UMNO dan juga BN telah memutuskan secara konsensus bahawa Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob adalah calon Perdana Menteri selepas daripada PRU15 jika BN menang.

“Tapi isu ni macam selalu dimainkan oleh pembangkang, pembangkang nak cari jalan untuk nak memecah belahkan kepimpinan dalam BN.

“Kita mencadangkan mengusulkan Datuk Seri Ismail dan keputusan akhir adalah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

4 negara ASEAN calonkan kebaya warisan budaya UNESCO

MALAYSIA, Brunei, Singapura dan Thailand mencalonkan kebaya untuk disenaraikan sebagai warisan budaya Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu...

Lagi Artikel Berkaitan