24 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Jangan kelirukan pengundi, Ismail Sabri kekal calon PM

Pembangkang terutama Pakatan Harapan (PH) seharusnya tidak mencampuri urusan pelantikan Perdana Menteri dan tidak mengelirukan rakyat dalam isu berkenaan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PIHAK tertentu dinasihatkan untuk tidak mengelirukan pengundi dengan memainkan isu pelantikan semula Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri, sekiranya Barisan Nasional (BN) menang pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid menegaskan, UMNO sudah membuat ketetapan awal yang dipersetujui Majlis Kerja Tertinggi (MKT) bahawa Ismail Sabri kekal sebagai calon bagi jawatan Perdana Menteri.

“Dalam Mesyuarat MKT yang dipengerusikan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menetapkan bahawa parti setuju sebulat suara untuk Ismail Sabri menjadi calon Perdana Menteri sekiranya BN menang pada PRU-15.

“Saya fikir keputusan itu telah dibawa pula menjadi sebahagian daripada usul-usul dalam persidangan UMNO bahagian-bahagian di seluruh negara.

Baca juga:   Tiada PRK isi kekosongan kerusi DUN Melor

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-20 Koperasi Pekerja-Pekerja Gula Padang Terap Berhad, Kedah, hari ini.

Jelas Mahdzir, keputusan itu juga disokong 156 Bahagian UMNO seluruh negara yang bermesyuarat sebelum ini, dalam menyatakan sokongan sepenuhnya kepada Ismail Sabri.

Mahdzir berkata, pembangkang terutama Pakatan Harapan (PH) seharusnya tidak mencampuri urusan pelantikan Perdana Menteri dan tidak mengelirukan rakyat dalam isu berkenaan.

“Pembangkang terutamanya PH yang selalu sebut perkara ini (pelantikan Perdana Menteri) tidak perlu mengadu domba urusan BN, jangan bagi keliru pengundi kerana BN sudah ada keputusan.

Baca juga:   Tiada perhimpunan, perarakan hari penamaan calon - SPR

“Keputusannya adalah seperti yang saya sebutkan tadi (bahawa Ismail Sabri dilantik semula), Datuk Seri Ahmad Zahid sebagai Presiden UMNO juga jelaskan dan bersetuju Ismail Sabri adalah calon Perdana Menteri,” katanya.

Pembangkang dalam kempennya ketika ini, mendakwa BN bakal melantik Ahmad Zahid sekiranya gabungan itu berjaya menang pada PRU-15.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan