29.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

146,737 anggota ATM, pasangan undi awal

Ini membabitkan 153 pusat pengundian yang diwartakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di seluruh negara.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SERAMAI 146,737 anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan pasangan yang berdaftar sebagai pengundi awal Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan mengundi Selasa ini.

Ini membabitkan 153 pusat pengundian yang diwartakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di seluruh negara.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, bagaimanapun proses pengundian bagi anggota yang didaftarkan sebagai Pengundi Pos telah bermula 7 November lalu sehingga 19 November ini sebelum pukul 5 petang setelah menerima Sampul Keutamaan Kertas Undi Pos (SKKUP) yang dikeluarkan oleh Pegawai Pengurus bagi sesuatu bahagian pilihan raya.

“Adalah menjadi harapan ATM agar proses pengundian berkenaan berjalan dengan lancar bagi membolehkan setiap anggota dapat menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi yang sah sepertimana rakyat Malaysia yang lain.

Baca juga:   Waris Jamaluddin Jarjis selesai tuntutan harta RM1 bilion

“ATM juga sentiasa menyokong proses dan Sistem Demokrasi Berparlimen di bawah pentadbiran Raja Berperlembagaan dengan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara.

“Atas kesetiaan kepada  Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong juga, warga ATM sentiasa berpegang kepada norma-norma integriti di dalam melaksanakan amanah serta tanggungjawab demi kesejahteraan negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Affendi berkata, ATM akan memberi fokus utama dalam memperkasa kesiapsiagaan Angkatan demi melindungi kepentingan dan kedaulatan negara pada sebilang masa.

“Apatah lagi, ketika negara kini telah mula memasuki Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh yang bermula sejak 7 November lalu dan dijangka berlarutan sehingga Mac 2023.

Baca juga:   Lebih 15.4 juta individu dewasa sudah terima dos penggalak

“ATM kini telah pun bersiap siaga dan bersedia mengatur gerak aset jika berlakunya banjir terutama di negeri-negeri yang berisiko terjejas dengan bencana tersebut,” katanya.

Menurutnya lagi, ATM juga bersedia menghulurkan bantuan kepada SPR, pihak berkuasa tempatan dan pihak awam menjelang hari mengundi PRU15 pada 19 November ini.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Muhyiddin, Khairy, Zafrul berdepan siasatan SPRM

TAN Sri Muhyiddin Yassin bersama bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar serta Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk...

Lagi Artikel Berkaitan