28.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

UMS, PERKESO tandatangani MoU, perluas kemudahan rehabilitasi

Pemeteraian MoU ini juga akan merintis kolaborasi dua hala dalam aspek pengajaran, pembelajaran, penyelidikan dan inovasi dalam pelbagai bidang khususnya perubatan rehabilitasi, intervensi neurologi, kesihatan mental, kemahiran kesihatan bersekutu dan intervensi robotik.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

UNIVERSITI Malaysia Sabah (UMS) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) bagi membuka laluan kepada pelbagai kolaborasi strategik antara kedua-dua belah pihak untuk manfaat komuniti di Sabah.

Kerjasama yang terjalin ini akan menyokong usaha UMS dan PERKESO untuk memperluaskan kemudahan rehabilitasi di Sabah menerusi penyediaan kemudahan tersebut di Hospital UMS.

Usaha murni ini dilihat bakal memberikan manfaat bukan sahaja kepada
Orang Berinsurans (OB) di bawah PERKESO, malah kepada seluruh masyarakat setempat untuk mendapatkan rawatan rehabilitasi di kampus UMS.

MoU ini telah ditandatangani oleh Ketua Eksekutif PERKESO, Dato’ Sri Dr. Mohammed Azman Dato’ Aziz Mohammed dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni yang turut menjalankan fungsi sebagai Naib Canselor UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin.

Selain itu, pemeteraian MoU ini juga akan merintis kolaborasi dua hala dalam aspek pengajaran, pembelajaran, penyelidikan dan inovasi dalam pelbagai bidang khususnya perubatan rehabilitasi, intervensi neurologi, kesihatan mental, kemahiran kesihatan bersekutu, intervensi robotik, latihan vokasional, keselamatan dan kesihatan pekerjaan, pengurusan hilang upaya serta program Return to Work (RTW) PERKESO.

Baca juga:   PERKESO sasar 10,000 pekerja sendiri carum SKSPS

Kerjasama strategik ini membolehkan UMS dan PERKESO memperluaskan lagi penyampaian perkhidmatan menerusi bidang kepakaran masing-masing.

Menurut Prof. Madya Dr. Raman, UMS dan PERKESO komited dalam mempromosi, meningkatkan kesedaran serta menambah baik akses kepada rawatan rehabilitasi yang berkualiti khususnya di Negeri Di Bawah Bayu ini.

Baca juga:   Tuntutan faedah kes Covid-19 bawah Penyakit Khidmat - Perkeso

“Skop kerjasama yang menyeluruh ini bakal memberikan impak yang signifikan terutamanya dalam menangani masalah utama mendapatkan rawatan rehabilitasi iaitu tanggungan kos rawatan pesakit.

“Dengan wujudnya pembiayaan melalui skim-skim yang ditawarkan oleh
pihak PERKESO, capaian pesakit di Hospital UMS akan bertambah luas,”katanya.

Sementara itu, Dato’ Sri Dr. Mohammed Azman berkata, MoU di antara PERKESO dan UMS ini akan memberi sinar baharu kepada para pencarum PERKESO yang mengalami kemalangan atau penyakit khususnya di Sabah, menerusi program rehabilitasi dan pengurusan hilang upaya yang komprehensif dan dinamik.

“Sejak program RTW diperkenalkan pada 2007 hingga 16 September 2022, seramai 49,851 orang peserta RTW telah berjaya dibantu untuk kembali semula ke alam pekerjaan.

“Kami yakin bahawa kerjasama dengan UMS ini akan dapat membantu lebih ramai pencarum untuk berdikari dan kembali produktif,” menurut beliau.

Selain itu menerusi kerjasama dua-hala ini juga, PERKESO berhasrat untuk membangunkan sebuah Pusat Satelit MYFutureJobs di kampus UMS agar para siswazah dan graduan UMS memperoleh manfaat daripada pelbagai perkhidmatan pekerjaan PERKESO seperti kaunseling kerjaya, pencarian dan padanan pekerjaan serta sokongan individu bagi penempatan pekerjaan termasuklah persiapan temu duga. – Edisi 9

Baca juga:   Caruman PERKESO dijadikan syarat perbaharui lesen e-hailing

Wartawan

Terkini

Bangunkan Wilayah Persekutuan, jadi bandar raya unggul

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, bertitah agar kerajaan melipatgandakan usaha dalam memelihara kesejahteraan rakyat dan membangunkan...

Lagi Artikel Berkaitan