29.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

MOF nafi keluar surat minta wang masuk akaun

Kaedah berkenaan merupakan penipuan terkini yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kewangan (MOF) menegaskan tidak pernah mengeluarkan sebarang surat yang meminta mana-mana pihak membuat pembayaran bagi mendapatkan jumlah wang tertentu masuk ke akaun mereka.

MOF dalam satu hantaran Facebook menyatakan, kaedah berkenaan merupakan penipuan terkini yang dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

“Ini adalah salah satu penipuan terkini yang sedang berleluasa dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Orang ramai diminta agar lebih berhati-hati dengan sebarang tawaran dengan pulangan yang tinggi dengan cara yang mudah,” kata kementerian itu hari ini.

MOF mengeluarkan kenyataan tersebut bagi mengulas mengenai satu taktik penipuan menggunakan nama dan surat rasmi kementerian itu yang dikesan semakin berleluasa.

FOTO: Facebook Kementerian Kewangan

Menerusi kenyataan tersebut, kementerian itu turut memuat naik gambar surat dimaksudkan yang tertera kepala surat MOF beserta nombor rujukan yang mengarahkan penama tertentu membuat pembayaran untuk pengaktifan akaun sandaran.

Baca juga:   Enakmen antilompat parti Pulau Pinang sah, berperlembagaan

Pengaktifan akaun sandaran itu dipercayai bagi membolehkan penama menerima wang tertentu dipindahkan ke dalam akaun mereka. 

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Agong, Raja Permaisuri ucap takziah kepada keluarga Aishah

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga tokoh industri automotif negara dan...

Lagi Artikel Berkaitan