31.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

MOF nafi keluar surat minta wang masuk akaun

Kaedah berkenaan merupakan penipuan terkini yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kewangan (MOF) menegaskan tidak pernah mengeluarkan sebarang surat yang meminta mana-mana pihak membuat pembayaran bagi mendapatkan jumlah wang tertentu masuk ke akaun mereka.

MOF dalam satu hantaran Facebook menyatakan, kaedah berkenaan merupakan penipuan terkini yang dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

“Ini adalah salah satu penipuan terkini yang sedang berleluasa dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Orang ramai diminta agar lebih berhati-hati dengan sebarang tawaran dengan pulangan yang tinggi dengan cara yang mudah,” kata kementerian itu hari ini.

MOF mengeluarkan kenyataan tersebut bagi mengulas mengenai satu taktik penipuan menggunakan nama dan surat rasmi kementerian itu yang dikesan semakin berleluasa.

FOTO: Facebook Kementerian Kewangan

Menerusi kenyataan tersebut, kementerian itu turut memuat naik gambar surat dimaksudkan yang tertera kepala surat MOF beserta nombor rujukan yang mengarahkan penama tertentu membuat pembayaran untuk pengaktifan akaun sandaran.

Baca juga:   Sindiket penipuan tawaran kerja dalam Shopee diserbu

Pengaktifan akaun sandaran itu dipercayai bagi membolehkan penama menerima wang tertentu dipindahkan ke dalam akaun mereka. 

-EDISI9

Terkini

Fasiliti di Klinik Kesihatan Dengkil ditambah baik

KEMENTERIAN Kesihatan bersetuju menambah baik fasiliti di Klinik Kesihatan Dengkil di Sepang, Selangor bagi meningkatkan perkhidmatan kesihatan kepada penduduk...

Lagi Artikel Berkaitan