30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 28, 2024

Beregu wanita badminton sumbang emas ketujuh negara

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

GANDINGAN mantap pemain beregu wanita, M Thinaah dan Pearly Tan berjaya menyumbang pingan emas ketujuh buat negara dalam Sukan Komanwel 2022 edisi Birmingham hari ini.

Mereka berjaya memenangi pingat emas setelah mengalahkan pemain England, Birch Chloe dan Smith Lauren pada aksi badminton akhir Sukan Komanwel Birmingham 2022 di National Exhibition Center.

Pasangan beregu menang dengan 21 – 5 dan 21 – 8.

Malah, beregu nombor 11 dunia itu berjaya mempertahankan pingat emas yang dimenangi oleh Vivian Hoo-Chow Mei Kuan pada empat tahun lepas.

Kejayaan berkenaan menjadikan keseluruhan sumbangan pingat emas beregu wanita kelima Malaysia dalam sejarah Komanwel sejak gandingan Ang Li Peng-Lim Pek Siah menang pada 2002, diikuti Wong Pei Tty-Chin Eei Hui pada 2006.

Advertisements

Dalam pada itu, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam satu hantaran di Facebook mengucapkan tahniah buat pasangan beregu M Thinaah dan Pearly Tan.

“Tahniah buat #KontinjenMALAYSIA yang menyertai temasya Sukan Komanwel di Birmingham kali ini !Anda adalah Perwira kami ! Teruskan perjuangan anda di masa akan datang ! Kongsinya hari ini.

Majllis penutup Sukan Komanwel 2022 akan diadakan di Stadium Alexander, bermula 8 malam waktu tempatan atau 3 pagi (Selasa) waktu Malaysia.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Mara Corp, CEEI jalin kolaborasi dalam sektor tenaga baharu

MARA Corp dan China Electrical Equipment International (CEEI) telah menjalinkan kolaborasi bagi melaksanakan projek-projek tenaga baharu. Timbalan Perdana Menteri, Datuk...

Lagi Artikel Berkaitan