32.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Isu LCS: Jangan sampai dedah rahsia keselamatan negara

Pihak berkuasa dan kerajaan perlu memberikan perspektif yang menyeluruh.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BEKAS Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bimbang “pencerahan” mengenai isu keselamatan yang berkait dengan kontroversi Kapal Tempur Pesisir (LCS) berisiko mendedahkan rahsia keselamatan negara.

Beliau yang juga Presiden UMNO itu berkata, pihak kerajaan perlu menangani isu LCS berkenaan dengan lebih bijaksana dan telus supaya tidak tenggelam oleh mahkamah netizen.

Malah menurutnya, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) seharusnya lebih sensitif dalam mengendalikan keseluruhan proses siasatan, khususnya isu keselamatan negara kerana ia masih di peringkat siasatan.

“Pihak berkuasa dan kerajaan perlu memberikan perspektif yang menyeluruh. Asasnya apabila Pakatan Harapan (PH) mengambil alih kerajaan dan cuba hentikan projek itu.

“Isu platform Sigma atau Gowind adalah produk lama dan baharu yang pihak berkaitan lebih tahu dan perlu (beri) pencerahan kepada pihak awam.

Baca juga:   UMNO bukan alat tawar menawar jawatan sesiapa - Zahid

“Namun, terdapat kebimbangan pencerahan kepada aspek keselamatan negara kita akan menjejaskan rahsia keselamatan negara.

“Justeru, kerajaan perlu menangani isu ini dengan lebih bijaksana dan telus supaya tidak tenggelam oleh mahkamah netizen,” katanya dalam satu hantaran di Facebook, hari ini.

Ujar Ahmad Zahid, isu perolehan LCS itu dimaklumkan tanpa perspektif menyeluruh, menyebabkan kekeliruan dalam kalangan masyarakat.

“Memang netizen cenderung suka perkara sensasi, namun setiap fakta dan data perlu diketahui secara lebih jelas dan tepat.

“Zaman netizen menjadi peguam dan hakim di jabatan netizen adalah zaman baharu selepas kepesatan teknologi mewabak hingga berlaku kekeliruan.

Baca juga:   Tarik balik pembekuan lesen baharu perkhidmatan kurier

“Kekeliruan disebabkan tidak dapat membezakan di antara yang palsu dan benar,” katanya.

Kontroversi perolehan LCS oleh kerajaan kembali menjadi polemik susulan pembentangan laporan siasatan PAC di Parlimen, yang menyenaraikan sembilan rumusan sebagai punca kepincangan projek pembinaan enam LCS bagi kegunaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bernilai RM9 bilion.

Laporan itu menjelaskan kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion untuk projek lima kapal LCS kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) bagi projek rundingan terus itu, namun tiada kapal diterima setakat ini.

Projek LCS bermula pada 2011 yang mana ketika itu negara ditadbir bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan diluluskan ketika Ahmad Zahid menjadi Menteri Pertahanan.

Baca juga:   PRN Melaka: BN utamakan muka baharu - Zahid

Semalam, bekas Timbalan Menteri Pertahanan, Liew Chin Tong, dilaporkan mendakwa Ahmad Zahid bertanggungjawab mengubah reka bentuk daripada Sigma kepada Dowind sebelum berunding dan mendapatkan nasihat TLDM.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Lelaki ditahan, bunuh, tanam suami kekasih

SEORANG lelaki bertindak membunuh dan menanam suami kepada teman wanitanya kerana bimbang hubungan sulit terbongkar, di belakang sebuah rumah...

Lagi Artikel Berkaitan