28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

PTPTN, MOF bincang kaedah pengecualian bayaran pinjaman

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERBADANAN Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan berbincang dengan Kementerian Kewangan (MOF) berhubung peruntukan dan kaedah pelaksanaan insentif bayaran balik pinjaman tabung tersebut.

Pengerusinya, Apli Yusoff berkata, ini bagi memastikan pelaksanaannya benar-benar berkesan dan perkara itu akan dimaklumkan setelah ia dimuktamadkan.

Beliau berkata, pemberian insentif itu jelas menunjukkan keprihatinan kerajaan dan sebagai dorongan untuk menggalakkan pelajar yang merupakan peminjam PTPTN untuk mencapai pendidikan dengan cemerlang.

“PTPTN sebagai agensi di bawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sentiasa komited memastikan agar urusan berkenaan pengecualian bayaran balik pinjaman ini dapat dilaksanakan dengan baik demi kebajikan para peminjam PTPTN,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya, sebelum ini mulai tahun 2019, pengecualian bayaran balik pinjaman PTPTN hanya diberikan kepada peminjam yang mendapat Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama bagi kategori kumpulan B40 dan M40 sahaja.

Baca juga:   Pelajar peroleh ijazah kelas pertama tak perlu bayar balik PTPTN

Menurutnya, dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sempena Majlis Sambutan Jubli Perak 25 Tahun PTPTN pada 27 Julai 2022, insentif ini akan diperluaskan kepada semua kategori peminjam yang bergraduat bermula tahun 2019 tanpa mengira had pendapatan.

Apli dalam masa sama turut merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Perdana Menteri serta menyambut baik pengumuman mengenai insentif memberikan semula keistimewaan kepada mana-mana pelajar yang membuat pinjaman PTPTN dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama.

Baca juga:   Tidak ada sebarang rancangan penjualan LTSAAS

Katanya, inisiatif itu tanpa mengira status ekonomi, bangsa dan agama untuk ditukarkan pinjaman mereka kepada pengecualian bayaran balik pinjaman bagi peminjam PTPTN yang bergraduat bermula tahun 2019.-Edisi 9


Wartawan

Terkini

Wan Rosdy angkat sumpah MB Pahang

DATUK Seri Wan Rosdy Wan Ismail sekali lagi dipilih menerajui Pahang sebagai Menteri Besar Pahang ke-15 selepas pembubaran Dewan...

Lagi Artikel Berkaitan