25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 2, 2022

Gaji: KSN, Presiden Cuepacs berbincang Isnin ini

Perbincangan dijangka menyentuh desakan kongres tersebut yang supaya kerajaan segera menunaikan tuntutan berkaitan gaji penjawat awam.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KETUA Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Zuki Ali akan mengadakan perbincangan dengan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Adnan Mat pada Isnin ini.

Memaklumkan perkara itu, Mohd Zuki berkata, perbincangan itu dijangka antara lain akan menyentuh mengenai desakan kongres tersebut yang meminta kerajaan supaya segera menunaikan tuntutan berkaitan gaji penjawat awam.

“Saya akan berbincang dengan presiden Cuepacs pada hari Isnin ini untuk melihat, mengkaji dan meneliti permohonan yang dibuat oleh Cuepacs,” katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis Sambutan Maal Hijrah Tahun 1444H/2022M Peringkat Negeri Terengganu di Dewan Besar Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Pada majlis tersebut Mohd Zuki yang berasal dari Kampung Bukit Bayas di Kuala Terengganu, menerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah sempena sambutan tersebut.

Baca juga:   Mohamaddin Ketapi umum sertai PBM

Terdahulu, Adnan dilaporkan berkata, pihaknya merayu kepada kerajaan supaya segera menunaikan tuntutan berkaitan gaji penjawat awam iaitu pelaksanaan kenaikan gaji minimum penjawat awam RM1,800; menaikkan dua tahap Kenaikan Gaji Tahunan (KGT); dan melaksanakan sistem saraan baharu yang lebih komprehensif, adil serta saksama.

Katanya, ia penting bagi meringankan beban penjawat awam terutama kumpulan pelaksana yang semakin terbeban dengan kenaikan harga barang dan kos sara hidup.

Bagaimanapun, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah semalam berkata pihaknya sudah melaksana beberapa penambahbaikan gaji penjawat awam sejak Sistem Saraan Malaysia (SSM) diperkenal pada 2002, membabitkan penetapan gaji permulaan terendah, pelarasan gaji dan penambahbaikan jadual gaji.

Baca juga:   18 penjawat awam antara 62 individu ditahan berhibur awal pagi

-BERNAMA

Wartawan

Terkini

Barisan kepimpinan PDRM, kunjungan hormat ke atas PM

BARISAN Kepimpinan PDRM diketuai Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani hari ini mengadakan kunjungan hormat...

Lagi Artikel Berkaitan