28.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 26, 2022

KKM laksana tinjauan kesihatan mulut

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SATU tinjauan kesihatan mulut untuk orang dewasa sedang dilaksanakan Kementerian Kesihatan (KKM) di seluruh negara bermula Jun lalu sehingga September ini bagi mendapatkan data pergigian.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, pelaksanaan Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kesihatan 2020: Kaji Selidik Kesihatan Pergigian Orang Dewasa 2020 (NHMS 2020: NOHSA 2020) yang dirancang pada 2020 sebelum ini terpaksa ditangguhkan ekoran pandemik Covid-19.

Menurut beliau, tinjauan berkenaan merupakan kaji selidik kesihatan pergigian orang dewasa yang keempat dan dijalankan secara berkala setiap 10 tahun.

“Kaji selidik ini bertujuan untuk mendapatkan data kesihatan pergigian serta bebanan penyakit pergigian dalam kalangan warganegara Malaysia.

“NHMS 2020: NOHSA 2020 akan melibatkan lawatan ke rumah-rumah yang terpilih dan dijangka melibatkan seramai 23,000 responden yang berumur 15 tahun dan ke atas daripada 11,300 buah rumah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Beberapa laporan polis dibuat KKM terhadap kumpulan antivaksin

Mengulas lanjut, Dr. Noor Hisham berkata, sebanyak 65 pasukan pemeriksa dibentuk khusus bagi aktiviti pengumpulan data melibatkan temu ramah dan pemeriksaan mulut yang merangkumi pemeriksaan gigi, gusi dan lesi mulut.

Justeru beliau meminta agar semua pihak yang terpilih dapat memberi kerjasama kepada pasukan pergigian yang mengunjungi rumah terpilih kelak.

“Hasil dapatan akan digunakan bagi menilai keberkesanan dan impak ke atas inisiatif serta program-program kesihatan pergigian yang telah dilaksanakan di seluruh negara.

Baca juga:   MetMalaysia ramal banjir besar penghujung November

“Di samping itu, ia juga akan dijadikan data garis dasar bagi Pelan Strategik Kesihatan Pergigian Kebangsaan (2022-2030) memandangkan majoriti data kesihatan mulut sedia ada hanya diperolehi daripada penduduk yang menggunakan fasiliti KKM sahaja dan tidak mewakili keseluruhan penduduk Malaysia,” ujarnya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Sudah-sudahlah berpolitik, masa untuk bina semula negara

PILIHAN Raya Umum Ke-15 (PRU-15) telah selesai diadakan walaupun pada awalnya banyak pihak yang membantah kerana bimbang berlaku 'pilihan...

Lagi Artikel Berkaitan