28.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

Bunuh suami: Suri rumah dan rakan lelaki didakwa di mahkamah

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan kerana kes berkenaan dibawah pentadbiran Mahkamah Tinggi.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG suri rumah beserta rakan lelakinya dihadapkan ke Mahkamah Majistret Johor Bahru hari ini atas dakwaan membunuh seorang lelaki di Jalan Nipah, Taman Daya, pertengahan Julai lalu.

Tertuduh, Margaret Law, 36, dan Fam Mee Fatt, 53, hanya mengangguk tanda faham selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Nurmadiana Mamat.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan kerana kes berkenaan dibawah pentadbiran Mahkamah Tinggi.

Berdasarkan kertas pertuduhan, mereka secara bersama-sama telah membunuh suami Margaret, Lee Ming How, 44, pada pukul 2 petang, di Blok 11, Jalan Nipah, Taman Daya di sini.

Kedua-dua mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Mahkamah kemudian menetapkan tarikh 27 September untuk sebutan semula kes sementara menunggu laporan bedah siasat manakala tiada sebarang jaminan dibenarkan kepada kedua-dua tertuduh.

Baca juga:   Kibar Jalur Gemilang tanda solidariti lawan COVID-19

Dalam prosiding sama, Margaret dan juga Mee Fatt turut didakwa secara berasingan telah bertindak memasukkan dadah berbahaya ke dalam tubuh badan.

Atas kesalahan tersebut, mereka mengaku salah atas pertuduhan mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Bagi hukuman tersebut denda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum dua tahun, jika sabit kesalahan.

Nurmadiana turut menjatuhkan hukuman denda RM1,700 jika gagal bayar enam bulan penjara ke atas setiap tertuduh sebelum turut memerintahkan mereka menjalani pengawasan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) selama dua tahun.

Baca juga:   Pesakit COVID-19 makin kurang, hospital medan ATM ditutup

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Sharifah Natasha Syed Ahmad dan Nur Aqiilah Ahmad Rafaei, manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kapal kren ditahan bersauh tanpa kebenaran

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Selangor menahan sebuah kapal kren bersauh tanpa kebenaran di perairan Pulau Indah,...

Lagi Artikel Berkaitan