31.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

Bunuh suami: Suri rumah dan rakan lelaki didakwa di mahkamah

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan kerana kes berkenaan dibawah pentadbiran Mahkamah Tinggi.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG suri rumah beserta rakan lelakinya dihadapkan ke Mahkamah Majistret Johor Bahru hari ini atas dakwaan membunuh seorang lelaki di Jalan Nipah, Taman Daya, pertengahan Julai lalu.

Tertuduh, Margaret Law, 36, dan Fam Mee Fatt, 53, hanya mengangguk tanda faham selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Nurmadiana Mamat.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan kerana kes berkenaan dibawah pentadbiran Mahkamah Tinggi.

Berdasarkan kertas pertuduhan, mereka secara bersama-sama telah membunuh suami Margaret, Lee Ming How, 44, pada pukul 2 petang, di Blok 11, Jalan Nipah, Taman Daya di sini.

Kedua-dua mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Baca juga:   Spritzer sumbang 30,000 botol air mineral kepada mangsa banjir

Mahkamah kemudian menetapkan tarikh 27 September untuk sebutan semula kes sementara menunggu laporan bedah siasat manakala tiada sebarang jaminan dibenarkan kepada kedua-dua tertuduh.

Dalam prosiding sama, Margaret dan juga Mee Fatt turut didakwa secara berasingan telah bertindak memasukkan dadah berbahaya ke dalam tubuh badan.

Atas kesalahan tersebut, mereka mengaku salah atas pertuduhan mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Bagi hukuman tersebut denda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum dua tahun, jika sabit kesalahan.

Nurmadiana turut menjatuhkan hukuman denda RM1,700 jika gagal bayar enam bulan penjara ke atas setiap tertuduh sebelum turut memerintahkan mereka menjalani pengawasan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) selama dua tahun.

Baca juga:   Sami OKU didakwa cabul doktor ketika diberi rawatan

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Sharifah Natasha Syed Ahmad dan Nur Aqiilah Ahmad Rafaei, manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

-EDISI9

Terkini

NCIA berjaya tarik pelaburan RM17.25 bilion – PM

PIHAK Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) berjaya menarik pelaburan yang diluluskan sebanyak RM17.25 bilion sejak Januari sehingga 31 Julai...

Lagi Artikel Berkaitan