32.9 C
Kuala Lumpur
Friday, June 2, 2023

Kerajaan kaji bina LRT di Johor Bahru

Mesti Baca

Fitri Hazam
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN dalam kajian terhadap cadangan untuk membina jajaran pengangkutan sistem transit aliran ringan (LRT) untuk pembangunan sistem pengangkutan lebih baik di Johor Bahru.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, pihaknya telah menerima cadangan daripada syarikat swasta untuk membina LRT di Johor Bahru.

“Kerajaan akan pertimbangkan semua cadangan untuk bina LRT di Johor Bahru termasuk daripada pihak swasta.

“Baru-baru ini terdapat juga pihak syarikat swasta sudah menyatakan minat untuk membina LRT di Johor Bahru namun ia masih di peringkat awal dan memerlukan penilaian lanjut Kerajaan Persekutuan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan pas tanpa had MyBAS dan bas awam elektrik pertama Johor di Terminal Pengangkutan Awam Larkin pada Selasa.

Tahun lalu, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Infrastruktur negeri, Mohamad Fazli memaklumkan di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, kerajaan negeri berhasrat membangunkan sistem pengangkutan LRT di Johor Bahru bagi mengatasi kesesakan lalu lintas di bandar raya itu yang semakin kritikal. – Edisi 9

Wartawan

Baca juga:   Lelaki didenda RM10,000 hantar video, gambar lucah

Terkini

Tasik Kenyir diiktiraf Geopark Kebangsaan

TASIK Kenyir atau Kenyir Geopark diiktiraf sebagai Geopark Kebangsaan yang kesembilan di bawah Program Pembangunan Geopark oleh Kerajaan Persekutuan Kementerian...

Lagi Artikel Berkaitan