25.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

‘Jahil politik’ label Ismail Sabri sebagai PM lemah – Hadi Awang

Dalam pada itu, Abdul Hadi berkata, selain cabaran semasa, Ismail Sabri turut memikul bebanan yang ditinggalkan kerajaan terdahulu.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PRESIDEN Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang menyifatkan mana-mana pihak yang melabel Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri daripada UMNO yang paling lemah, disifatkan sebagai ‘jahil politik’.

Ahli Parlimen Marang itu berkata, kenyataan menuduh Ismail Sabri itu tidak tepat memandangkan Ahli Parlimen Bera itu sudah melakukan yang terbaik sepanjang menerajui pentadbiran negara.

Terdahulu dengan emberi contoh ancaman Covidu-19 berkata, prestasi Ismail Sabri bersama barisan Kabinet cukup baik dalam menangani situasi pandemik, malah berada pada landasan terbaik dalam menangani pelbagai isu dan cabaran yang mendatang.

“Tak betul (tuduh Ismail Sabri Perdana Menteri BN paling lemah)… tak boleh beban atas dia seorang (dan) kena sedar semua Perdana Menteri memerintah secara kolektif dan (bersama) Kabinet.

“Alhamdullilah, (Ismail Sabri) berjaya menangani banyak masalah dalam suasana yang sangat mencabar, COVID-19 belum lagi habis (dan) kita kena sedar, masalah inflasi yang melanda (dialami) seluruh dunia, bukan Malaysia sahaja.

Baca juga:   Ismail Sabri tolak kemungkinan PRU-15 lebih awal

“Kita menghadapi masalah itu (dan ia) mencabar…orang (yang) cakap (tuduh Ismail Sabri), orang tak reti, tak tahu…orang yang jahil politik,” katanya selepas menyampaikan Kuliah Mingguan di Masjid Rusila di Marang, Terengganu, hari ini.

Video rakaman temubual itu turut dimuat naik dalam Facebook rasmi beliau.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Johor, Datuk Nur Jazlan Mohamed dilapor melabel Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri daripada UMNO paling lemah dalam sejarah negara kerana didakwa tidak boleh membuat keputusan atau menegaskan kuasanya.

Baca juga:   ''Bunyi bising itu...‘alih perabot’ saja’’ - Hadi

Komen Nur Jazlan merujuk status Ahli Parlimen Ampang, Datuk Zuraida Kamaruddin sebagai Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi yang sehingga kini belum diputuskan kerajaan, walaupun Ahli Parlimen Ampang itu sudah lam mengumumkan keluar BERSATU dan menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM).

Dalam pada itu, Abdul Hadi berkata, selain cabaran semasa, Ismail Sabri turut memikul bebanan yang ditinggalkan kerajaan terdahulu.

Justeru, katanya semua pihak termasuk rakyat perlu memberikan sokongan kepada Perdana Menteri dan barisan Kabinet yang ada hari ini, bagi menyelesaikan isu yang melanda negara ketika ini.

“Alhamdulillah, pencapaian (Ismail Sabri dan barisan Kabinet) baik dalam keadaan yang mencabar. Nak selesai 100 peratus tak boleh, tetapi banyak yang (Ismail Sabri) selesai.

“Beliau (juga) memikul bebanan peninggalan kerajaan dahulu, banyak kerajaan dahulu tinggal (dan) terpaksalah kena baiki balik.

“Kita (termasuk rakyat) kena beri sokongan kepada Perdana Menteri dan Kabinetnya (untuk mereka mentadbir negara),” katanya.

Baca juga:   5,000 pekerja ladang sawit terlibat projek rintis PICK

Ketika ditanya pemberita mengenai Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), Abdul Hadi berkata, secara dasarnya PAS bersetuju untuk diadakan PRU selepas tamat penggal.

“Memang pada dasarnya kita (PAS) bersetuju pilihanraya diadakan habis penggal… tapi kalau dalam keadaan memerlukan untuk membina kekuatan dalamkerajaan perlu disegerakanlah,” tegasnya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tiga maut dalam nahas kereta bertembung van

TIGA rakan yang bekerja sebagai tukang gunting rambut maut selepas Proton Wira dinaiki hilang kawalan lalu bertembung sebuah van...

Lagi Artikel Berkaitan