24.4 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Kelewatan kapal tangki antara punca bekalan RON95 terjejas

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KELEWATAN kapal tangki membawa minyak sampai ke terminal, peningkatan mendadak jumlah kenderaan dan isu kapasiti tangki simpanan di stesen minyak antara faktor yang dikenal pasti menyumbang kepada isu bekalan petrol RON95 terjejas di beberapa kawasan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata kementeriannya mengambil maklum aduan dan rungutan orang ramai berhubung isu bekalan petrol RON95 yang terjejas di beberapa kawasan seperti dilaporkan baru-baru ini.

Beliau berkata, isu itu disebabkan antaranya peningkatan mendadak jumlah kenderaan menyebabkan permintaan petrol RON95 di seluruh negara meningkat selain kelewatan kapal tangki yang membawa minyak untuk sampai ke terminal di Bagan Luar, Pulau Pinang dan Kuantan, Pahang; serta kapasiti tangki simpanan di stesen minyak tertentu tidak mampu menampung permintaan pengguna.

“Bagi menangani segera isu tersebut, pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah mengambil dua langkah penyelesaian jangka pendek.

“Pertama, mendapatkan kerjasama pihak Kementerian Pengangkutan untuk mempercepatkan proses pelepasan kapal-kapal minyak dan keduanya, pihak KPDNHEP melakukan pemantauan berterusan supaya tidak berlaku penyelewengan ke atas bekalan bahan api kenderaan terutamanya petrol RON95”, katanya dalam kenyataan di sini, lapor Astro AWANI.

Baca juga:   PM beri jaminan profesion kewartawanan terus kekal bebas

Nanta berkata, pihak kementerian ingin menyarankan orang ramai supaya buat sementara ini beralih kepada jenama minyak syarikat lain yang berhampiran berbanding jenama minyak syarikat tertentu yang menjadi kebiasaan digunakan kerana bukan semua stesen minyak menghadapi masalah bekalan terputus ini.

Baca juga:   Perhilitan kawal perkampungan Orang Asli Pos Bihai

Menurutnya, KPDNHEP telah mengambil tindakan awal dengan mengadakan sesi libat urus bersama Persatuan Pengusaha Stesen Minyak (PDAM) untuk memastikan semua pengusaha stesen minyak berada dalam keadaan siap siaga sepanjang musim perayaan Aidilfitri tahun ini.

“Ini kerana, pihak KPDNHEP menjangkakan berlaku peningkatan jumlah kenderaan luar biasa di jalan raya sepanjang musim perayaan Aidilfitri tahun ini ekoran proses peralihan negara ke fasa endemik dan pembukaan sempadan negara yang membolehkan Keluarga Malaysia pulang ke kampung,”katanya.

Beliau berkata, pihak kementerian juga telah mengambil langkah sewajarnya dengan membenarkan semua stesen minyak di seluruh negara untuk menambah had kuantiti simpanan terutamanya petrol RON95 bagi memastikan bekalan mencukupi pada musim perayaan.

“Berdasarkan Garis Panduan Pelesenan Barang-Barang Kawalan Berjadual (CSA), kadar had kuantiti ditentukan menerusi surat sokongan daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) yang menyatakan had kuantiti simpanan yang sesuai bagi produk petroleum, diesel dan gas petroleum cecair (LPG).

“Justeru, setiap stesen minyak mempunyai kadar had kuantiti simpanan yang berbeza tertakluk kepada luas premis dan sistem simpanan tangki bawah tanah (UGT) masing-masing,” katanya.

Baca juga:   Graduan IPG perlu jadi pendidik berkualiti tinggi - Radzi Jidin

Wartawan

Terkini

Tiga sekolah di Johor dinaiki air, 19 dijadikan PPS

SEBANYAK tiga buah sekolah di Johor telah dinaiki air manakala 19 buah lagi dijadikan Pusat Pemindahan Sementara (PPS), kata...

Lagi Artikel Berkaitan