24.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

Indonesia henti Op Carilamat penyelam remaja Belanda

Tiada sebarang petunjuk penemuan mangsa yang dipercayai sudah meninggal dunia selepas tujuh hari pencarian dijalankan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

BADAN Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS) Indonesia menghentikan Op Carilamat bagi mengesan penyelam remaja warga Belanda, Nathen Renze Chesters pada 7 malam Ahad.

Remaja berusia 14 tahun itu dilaporkan meninggal dunia selepas empat hari hilang ketika menyelam di Pulau Tokong Sanggol, Mersing, Johor dan disyaki hanyut ke perairan Indonesia.

Pengarah Zon Maritim Mersing, Komander Maritim Khairul Nizam Misran berkata, Pusat Operasi BASARNAS Tanjung Pinang mengumumkan operasi ditamatkan secara rasmi kira-kira pukul 7 malam Ahad berikutan tiada sebarang petunjuk dan penemuan mangsa di perairan Pulau Bintan, Indonesia.

“Operasi pencarian di sektor perairan Indonesia telah dijalankan selama tujuh hari bermula 10 April lalu.

“Maritim Malaysia juga memaklumkan kepada pihak kedutaan Britain dan Belanda tentang laporan tamat Op Carilamat yang dilaksanakan oleh pihak berkuasa Indonesia itu,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

NATHEN RENZE CHESTERS

Pada 6 April lalu, empat penyelam warga asing dilaporkan hilang di perairan Pulau Tokong Sanggol, kira-kira sembilan batu nautika dari Tanjung Leman, Mersing, Johor.

Baca juga:   Singapura rakan strategik Johor pulih ekonomi - Onn Hafiz

Jurulatih selam warga Norway, Kristine Grodem, 35, ditemukan selamat dalam keadaan terapung, lengkap dengan pakaian dan peralatan menyelam, oleh sebuah bot tunda yang dalam perjalanan dari Indonesia ke Thailand pada 8.15 pagi, 7 April.

Sementara itu, warga Britain, Adrian Peter Chesters, 46, dan rakyat Perancis Alexia Alexandra Molina, 18, pula ditemukan selamat oleh nelayan tempatan pada kira-kira 1 pagi, 9 April.

Baca juga:   Kabinet bercanggah pendapat isu RUU Antilompat Parti

Namun, Nathen Renze disahkan meninggal dunia berdasarkan kenyataan Adrian Peter berhubung status anak lelakinya itu akibat terlalu lemah dan tidak dapat bertahan.

Tambah Khairul Nizam, operasi oleh pihak berkuasa Indonesia itu melibatkan kapal dari Tentera Nasional Indonesia (TNI), Badan Keamanan Laut Indonesia (BAKAMLA), Polis Perairan Indonesia (POLAIR) dan BASARNAS.

“Pusat Penyelaras Mencari dan Menyelamat Maritim (MRSC) Johor Bahru turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan jutaan terima kasih atas kerjasama semua pihak yang terlibat dalam operasi berkenaan,” katanya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan