23.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Pfizer bakal raih RM209 bilion hasil jualan vaksin COVID-19

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PFIZER bakal raih keuntungan lebih AS$50 bilion (RM209 bilion) pada 2022 hasil jualan untuk vaksin COVID-19 dan rawatan terapeutiknya.

Memetik laporan AFP, ini berikutan gergasi farmaseutikal itu melaporkan telah meraih lebih dua kali ganda keuntungan tahunan daripada jualan kukuh vaksinnya.

Vaksin COVID-19 yang dibangunkan oleh Pfizer bersama rakan kerjasama dari Jerman, BioNtech adalah imunisasi pertama diluluskan di Amerika syarikat (AS) untuk melawan virus maut tersebut.

Pfizer melihat pendapatan 2022 yang lebih rendah untuk jualan vaksin berbanding tahun yang baru selesai tetapi penyerapan keuntungan adalah besar hasil daripada pil COVID-19 iaitu Paxlovid.

Ketua Eksekutif Pfizer, Albert Bourla menyifatkan 2021 sebagai tahun aliran air untuk Pfizer sambil menambah usaha memerangi pandemik secara asasnya telah mengubah dasar syarikat tersebut selama-lamanya.

Penganalisis juga telah mengunjurkan keuntungan 2022 yang lebih tinggi berbanding dengan ramalan syarikat.

Baca juga:   Hospital Ampang pula dijadikan hospital Covid-19 sepenuhnya

Pfizer melaporkan keuntungan tahunan sebanyak AS$22 bilion (RM92 bilion) lebih dua kali ganda berbanding paras 2020.

Pendapatan tahunan juga hampir dua kali ganda kepada AS$81.3 bilion (RM334 bilion) dengan AS$36.8 bilion (RM151 bilion) daripadanya adalah hasil jualan vaksin Covid-19.

Bagi tahun 2022, Pfizer menjangkakan keuntungan AS$32 bilion (RM134 bilion) daripada vaksin Covid-19 dan pendapatan AS$22 bilion (RM92 bilion) bagi Paxlovid.

Bourla berkata syarikat itu sedang mengusahakan calon vaksin baharu bagi mengatasi varian Omicron serta rawatan COVID-19 oral buat generasi akan datang.

Baca juga:   Radzi bawa anak bongsu suntik vaksin Covid-19

Wartawan

Terkini

Dr Amalina rasa bangga dijemput ke Istana Buckingham, London

SIAPA yang tidak rasa bangga apabila dapat menjejakkan kaki di Istana Buckingham, London. Begitulah yang dirasai pakar bedah kelahiran Malaysia,...

Lagi Artikel Berkaitan