27.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 28, 2022

2 jenama rumusan bayi dari AS tidak dibenarkan masuk pasaran

Selepas dikesan mengandungi bakteria Cronobacter Sakazakii dan Salmonella Newport oleh pihak berkuasa negara itu

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) tidak membenarkan dua produk rumusan bayi keluaran Amerika Syarikat (AS) memasuki pasaran negara ini selepas dikesan mengandungi bakteria Cronobacter sakazakii dan Salmonella Newport oleh pihak berkuasa negara itu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kedua-dua produk itu ialah jenama Alimentum (400g) dan Human Milk Fortifier (0.9gx50 paket)

Beliau berkata, KKM telah menghubungi syarikat pengeluaran produk rumusan bayi berkenaan iaitu Abbott Laboratories (M) Sdn. Bhd. serta mengesahkan bahawa pihak syarikat sudah menarik semula produk yang berada di pasaran secara sukarela.

“KKM mengambil maklum laporan oleh Pihak Berkuasa Dadah dan Makanan, Amerika Syarikat (USFDA) mengenai isu penemuan bakteria Cronobacter sakazakii dan Salmonella Newport dalam rumusan bayi keluaran Abbott Nutrition’s Sturgis dari Amerika Syarikat.

Baca juga:   RUU Antilompat Parti: PN setuju asal frasa ‘lompat’ diperincikan

“Hasil siasatan KKM melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan mendapati hanya dua produk rumusan bayi yang terbabit iaitu Alimentum (400g) dan Human Milk Fortifier (0.9gx50 paket) dengan nombor kumpulan yang dimulai digit 22 hingga 37 pada kod bar pada bekas bernombor K8, SH atau Z2 serta mempunyai tarikh luput 1.4.2022 dan seterusnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, syarikat produk itu juga telah mengambil tindakan proaktif dengan menghubungi peruncit, pengedar dan institusi yang membeli produk itu supaya menghentikan penjualan rumusan bayi berkenaan.

Baca juga:   5,726 kes harian COVID-19 dilaporkan hari ini

Katanya, bakteria Cronobacter sakazakii terdapat secara meluas di persekitaran dan boleh hidup pada keadaan kering seperti di dalam rumusan bayi.

“Jangkitan Cronobacter boleh menyebabkan meningitis atau sepsis, bagaimanapun ia jarang berlaku dan gejala yang ditunjukkan oleh bayi adalah seperti demam, tiada selera makan atau kelesuan,” katanya.

Beliau menasihatkan semua peniaga termasuk peniaga dalam talian yang masih mempunyai stok berkenaan agar menghentikan serta-merta penjualan dan menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah terdekat.

Manakala ibu bapa dan penjaga pula dinasihatkan mengenal pasti kumpulan kod rumusan bayi berkenaan serta berhenti menggunakan produk terbabit.

Mereka juga diminta memantau kesihatan bayi serta segera mendapatkan rawatan sekiranya bayi mempunyai gejala selepas meminum rumusan susu bayi berkenaan.- Edisi 9

Baca juga:   Keputusan penempatan 4,828 guru baharu 18 Mac ini

Terkini

Bentang semula Bajet 2023 jika belum lulus disebabkan PRU15

RANG Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2023 atau Bajet 2023 yang dijadual dibentang pada 7 Oktober depan perlu dibentangkan semula di...

Lagi Artikel Berkaitan