26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Fahmi Reza tak mengaku salah buat hantaran jelik

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

AKTIVIS masyarakat, Fahmi Reza mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas tuduhan membuat komunikasi jelik berhubung peraturan kuarantin terhadap menteri yang pulang dari luar negara melalui aplikasi Twitter, Februari tahun lalu.

Fahmi Reza atau nama sebenarnya Mohd Fahmi Reza Mohd Zarin, 45, selaku Orang Kena Saman (OKS) membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibaca di hadapan Hakim Datin Sabariah Othman.

Berdasarkan pertuduhan, dia didakwa secara sedar, membuat dan memulakan penghantaran komunikasi yang jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain.

Ia dibuat melalui perkhidmatan aplikasi Twitter menggunakan laman profil Twitter Fahmi Reza [email protected] pada jam 3.02 petang, 10 Februari 2021.

Hantaran itu telah dibaca pada jam 4 petang, 11 Februari tahun sama, di Pejabat Ketua Unit Komunikasi Korporat, Kementerian Kesihatan Malaysia, Putrajaya.

Baca juga:   4 peguam pemerhati dilantik TMJ hadir ikuti prosiding kes Bella

Susulan itu, OKS telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 [Akta 588] dan boleh dihukum di bawah seksyen 233(3) Akta yang sama.

Jika sabit kesalahan memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya, Najihah Farhana Che Awang mencadangkan OKS diberi ikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, tertuduh yang diwakili peguam, Rajsurian Pillai merayu agar diberi ikat jamin pada kadar rendah.

Baca juga:   Wanita dituduh tipu rakan tawar pelaburan emas tak wujud

“Anak guam saya telah memberikan kerjasama yang baik sepanjang siasatan dijalankan malah dia tidak akan mengganggu saksi-saksi pendakwaan,” katanya.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, hakim Sabariah membenarkan OKS diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 30 Mac depan untuk sebutan semula kes.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan