32 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

RM100 juta bina semula, baik pulih rumah terjejas banjir

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN memperuntukkan sebanyak RM100 juta bagi usaha membina semula dan membaik pulih rumah yang terjejas akibat banjir menerusi Program Inisiatif Rumah Kasih Keluarga Malaysia.

Program berkenaan merupakan kendalian bersama Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan sudah pun bermula sejak minggu lalu.

Dalam satu sidang media bersama Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dan Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid memaklumkan, kos baik pulih dianggarkan sekitar RM5,000 sehingga RM15,000, manakala kos pembinaan semula boleh mencecah sehingga RM56,000.

Mahdzir berkata, beberapa proses akan berlaku di pihak kementerian, baik di KPLB dan KPKT.

“Ini kerana kita ada agensi yang akan melaksana program ini termasuk Giat Mara, Risda dan Felcra, dan kita juga akan melantik kontraktor tempatan untuk menjalankan projek ini,” katanya.

Sementara itu, Reezal berkata, antara proses yang penting ialah pengumpulan maklumat dari Pusat Kawalan Operasi Banjir (PKOB) kerana ada daripadanya yang belum diperoleh pihak berwajib.

Baca juga:   Noryn Aziz, usahawan selamat bernikah

“Seterusnya ialah penilaian dari agensi teknikal kedua-dua kementerian dan ketiga ialah pelaksanaan.

“Jadi keseluruhan proses akan ambil masa kira-kira empat ke enam bulan bagi pembinaan baharu manakala pembaikan pula dalam dua minggu.

“Seperti Datuk Seri Mahdzir katakan, kita akan utamakan kontraktor tempatan untuk melaksanakannya, di KPT dua agensi yang akan lead untuk pembinaan baharu ialah SPNB, manakala baik pulih pula ialah Prima,” kata Reezal.

Baca juga:   200 wanita 'pinang' bakal doktor cari jodoh

Kos keseluruhan itu, bagaimanapun, bukan angka statik kerana ia merupakan anggaran awal dan boleh berubah mengikut keadaan.

Setakat ini, KPLB sudah menerima permohonan baik pulih sebanyak 1,879 unit rumah dan 195 bagi pembinaan baharu, manakala KPKT pula menerima 7,724 permohonan baik pulih dan 110 pembinaan baharu.

Reezal juga memaklumkan, pihak kementerian akan membawa beberapa cadangan untuk diluluskan kabinet, sebagai satu usaha tambahan bagi membantu mereka yang terkesan akibat banjir.

“Sebenarnya saya tak tak mahu cakap lagi sebab masih dalam proses cadangan tapi apa yang kita mahu buat ialah rental voucher.

“Kita nak cadangkan kepada Kabinet untuk dapatkan kelulusan, kita nak bagi jumlah nominal dalam RM200 atau RM400 bergantung kepada keadaan, kepada mereka yang perlu pembinaan rumah.

“Jadi sementara tunggu rumah siap, ia boleh jadi satu early relief bagi mereka,”katanya.- Edisi 9

Baca juga:   KUPTM dinaik taraf sebagai universiti penuh

Wartawan

Terkini

3 lantikan baharu Ahli Lembaga Pengurusan MSN

MESYUARAT Lembaga Pengurusan Majlis Sukan Negara (MSN) bagi penggal ke-23 yang diadakan semalam, telah membuat tiga lantikan baharu yang...

Lagi Artikel Berkaitan