24.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

RFID mahal: Kerajaan tunggu laporan lengkap PLUS, TNG

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN kini menunggu laporan terperinci daripada PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dan Touch ‘n Go Group (TNG) berhubung kos pelekat Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) yang didakwa mahal sehingga membebankan pengguna.

Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, kedua-dua pihak sudah diarahkan untuk membentangkan rasional di sebalik mengenakan harga jualan bernilai RM35.

Menurutnya, keputusan sama ada harga pelekat RFID diturunkan atau tidak bergantung kepada pembentangan laporan itu kelak.

“Dari segi kos, kita sedang meneliti dan sudah minta PLUS dan TNG untuk membentangkan perinciannya supaya dapat dinilai secara bersama dengan Kementerian Kewangan.

“Kita mahu tahu apakah justifikasi dikenakan harga RM35, kalau tidak, kita akan memastikan untuk dikurangkan atau apakah kos yang munasabah kepada pengguna,” katanya selepas meninjau projek laluan pintasan Kuala Terengganu hari ini.

Baca juga:   Kos RFID tak sampai RM1, kenapa jual RM35?, soal Najib

Isu RFID menarik perhatian ramai sejak sistem bayaran tol itu dilaksanakan untuk kenderaan kelas 1 membabitkan dari laluan Juru, Pulau Pinang hingga ke Skudai, Johor, bermula pada 15 Januari lalu.

Peralihan kepada sistem itu mendapat pelbagai reaksi netizen setelah PLUS menggantikan laluan Smart TAG kepada RFID selain pelbagai kelemahan lain di samping kosnya yang tinggi.

Bahkan, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak turut mendakwa jualan pelekat peranti baharu itu dijual terlalu mahal sehingga mencecah RM35 sekeping walaupun kos sebenar kurang daripada RM1.

Baca juga:   Parlimen : Pelaksanaan RFID bagi lihat sistem berkesan sebelum diperluaskan

21 Januari lalu, PLUS memohon maaf kepada pelanggan lebuh raya itu atas kesulitan yang dialami mereka ekoran kesesakan yang berlaku semasa permulaan pelaksanaan RFID sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan dari Juru ke Skudai , 15 Januari lalu.

Pengendali lebuh raya itu dalam satu kenyataan memaklumkan, PLUS sedar kesulitan dihadapi pelanggannya ketika pelaksanaan RFID laluan Juru-Skudai baru-baru ini.

Bagi mengaktifkan semula lorong Smart Tag, PLUS komited mengembalikan semula 19 lorong Smart Tag di 16 plaza tol sebelum 25 Januari ini untuk kelancaran trafik sempena Perayaan Tahun Baharu Cina dan selepas perayaan iaitu pada pada 19 Februari, 24 lorong Smart Tag akan diaktifkan di 18 plaza tol.

-EDISI9

Baca juga:   RFID: PLUS, TNG diarah selesai isu kesesakan di plaza tol

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan