31.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Kawalan Harga Minyak Masak diteruskan hingga Mac 2022

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MESYUARAT Khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) hari ini bersetuju memanjangkan Program Mekanisme Kawalan Harga Minyak Masak diteruskan sehingga Mac tahun depan, dengan kos sebanyak RM150 juta.

Mesyuarat yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu juga memutuskan pelaksanaan Program Jualan Keluarga Malaysia (PJKM) sebanyak RM100 juta untuk dilaksanakan di 222 di kawasan Parlimen sehingga Mac 2022.

Menurut kenyataan NACCOL, isu kekurangan buruh asing dalam sektor berkaitan penghasilan makanan akan dibincangkan dalam Mesyuarat Jemaah Menteri esok.

“Selain itu, pemantauan dan pelaporan secara langsung akan dibuat secara langsung kepada NACCOL bagi 41 inisiatif dengan peruntukan sebanyak RM14.32 bilion yang diluluskan menerusi Bajet 2022.

“Pemantauan secara langsung ini bagi memastikan semua agensi kerajaan melaksanakan segera inisiatif diumumkan, mengambil kira peruntukan yang besar itu perlu dirasai oleh rakyat,” katanya.

Baca juga:   Minyak masak: Guna cukai ‘windfall’ bantu pembeli - Shahril

Majlis Tindakan Sara Hidup Negara di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dalam kenyataan sama juga berkata mesyuarat turut memutuskan supaya peringkat Jawatankuasa Teknikal NACCOL yang dipengerusikan oleh Ketua SetiausahaKPDNHEP diadakan segera untuk menyusul, memperhalusi dan menyelaras cadangan lain yang dibentangkan.

Sebanyak lapan kertas pembentangan daripada pelbagai agensi merangkumi perspektif makro ekonomi, sektor logistik, industri perumahan, penguatkuasaan dan advokasi kepenggunaan serta isu berkaitan buruh dibawa dalam mesyuarat khas berkenaan.

Baca juga:   PM lancar HIJRAH24, pelan transformasi perkukuh TH

Mesyuarat khas itu adalah satu daripada kesinambungan kepada Mesyuarat Peringkat Eksekutif yang diadakan tiga kali sepanjang tahun ini, iaitu pada 23 Februari, 15 Julai dan kali terakhir pada 15 Oktober lalu.

Mesyuarat yang turut dihadiri menteri kanan, menteri, timbalan menteri, Ketua Setiausaha Negara (KSN), ketua agensi kerajaan, pemain industri, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pakar ekonomi itu membincangkan pendekatan keseluruhan kerajaan merentasi seluruh kementerian bagi menyelaras inisiatif baharu bertujuan menangani isu sara hidup.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan