27.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 29, 2024

B50 terkesan COVID-19 boleh mohon URUS – Ismail Sabri

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

GOLONGAN B50 yang terkesan akibat pandemik Covid-19 dialu-alukan untuk memohon menyertai Program Pengurusan dan Ketahanan Kewangan (URUS) yang dilaksanakan industri perbankan bersama Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) seperti diumumkan 13 Oktober lalu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri berkata,
di bawah URUS, peminjam akan mendapat manfaat
seperti pengecualian faedah atau keuntungan untuk tempoh tiga bulan; penangguhan bayaran pinjaman atau moratorium serta pilihan lain termasuk pengurangan ansuran untuk tempoh sehingga dua tahun bagi membantu mengurus hutang keseluruhan selaras dengan kemampuan peminjam.

Menurut beliau, peminjam juga akan mendapat sokongan pembangunan, pendidikan dan khidmat nasihat untuk membantu mengurus kewangan agar lebih berdaya tahan termasuk peluang untuk menambah pendapatan dan mendapat sokongan lain.

“Peminjam akan diberikan bantuan secara menyeluruh termasuk pelan kewangan peribadi yang disesuaikan berdasarkan kemampuan kewangan masing-masing, mengambil kira semua jenis pinjaman dengan institusi perbankan di bawah nama mereka.

“Langkah berkenaan bagi memastikan bantuan jangka panjang yang lebih bermakna kepada peminjam yang memerlukan untuk memulihkan keadaan kewangan mereka sejajar dengan pemulihan ekonomi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata, kerajaan juga mengambil maklum bahawa sektor perbankan telah melaksanakan URUS secara telus dan adil bagi membantu peminjam B50 yang mempunyai pendapatan isi rumah sehingga RM5,880, serta kehilangan pekerjaan atau kehilangan pendapatan melebihi 50 peratus daripada pendapatan isi rumah akibat pandemik.

Menurutnya, syarat-syatat lain adalah pinjaman atau pembiayaan telah pun berada di bawah program bantuan bayaran balik sedia ada pada 30 September 2021; dan peminjam mempunyai rekod pinjaman berbayar (performing loans).

“Peminjam yang layak dan berhasrat untuk memohon kemudahan di bawah URUS boleh berhubung dengan bank masing-masing sebelum 31 Januari tahun hadapan.

“Selain daripada program URUS, peminjam masih boleh mendapatkan bantuan lain daripada bank masing-masing yang sesuai dengan keperluan dan keadaan kewangan mereka.

Menurut Ismail Sabri, Kerajaan mengalu-alukan usaha sektor perbankan yang terus menyokong dan membantu peminjam yang menghadapi masalah kewangan bagi penstrukturan semula pinjaman.

“Kerajaan mengambil maklum usaha sektor perbankan yang tidak terlalu cepat mengambil jalan mudah untuk terus meletakkan mereka yang benar-benar menghadapi kesulitan di dalam senarai hitam peminjam atau senarai muflis.

Menurut beliau, bank diminta supaya terus membantu peminjam-peminjam yang menghadapi kesulitan kewangan untuk membayar semua pinjaman dan menangguhkan tindakan undang-undang terhadap peminjam yang gagal membayar balik hutang.

“Peminjam yang masih memerlukan bantuan disarankan untuk segera menghubungi bank masing-masing bagi membincangkan pilihan
penstrukturan dan penjadualan semula yang bersesuaian.

“Walaupun kadar muflis telah berkurangan sebanyak 50 peratus selepas sektor ekonomi mula dibuka secara berperingkat sejak Oktober lalu, namun ekonomi Malaysia akan mengambil masa untuk pulih sepenuhnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, Ismail Sabri berkata, peminjam yang baharu atau masih sukar mendapat pekerjaan terutamanya golongan B50, wajar disokong sebaik mungkin sehingga golongan tersebut mampu berdiri teguh semula bagi memastikan kelangsungan hidup.

Menurutnya, dalam masa yang sama, Kerajaan melalui Jabatan Insolvensi Malaysia juga
telah meningkatkan nilai ambang kebankrapan kepada RM100,000 untuk memberi perlindungan kepada mereka yang mungkin masih tidak dapat bertahan dari segi kewangan akibat kesan pandemik.

“Peruntukan ini dibuat berdasarkan Akta Insolvensi (1967), dan Akta LangkahLangkah Sementara bagi Mengurangkan Kesan Penyakit Koronavirus 2019 (COVID-19) (2020).

Manakala, bagi pengusaha mikro pula, Ismail Sabri berkata, sebanyak RM1.8 bilion telah diperuntukkan melalui TEKUN Nasional, Bank Simpanan Nasional dan Agrobank yang memberi pembiayaan pada kadar kosong peratus (0%) selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan; bagi saiz pinjaman sehingga RM75,000; dan moratorium segera di antara 6 – 12 bulan, tertakluk kepada terma dan syarat.

“Kerajaan mengambil maklum bahawa masih ramai rakyat, terutamanya di dalam golongan B40, yang masih memerlukan sokongan.

Sehubungan itu menurutnya, di bawah Bajet 2022, usaha Kerajaan bagi memastikan kesejahteraan rakyat adalah menyeluruh dan merangkumi pelbagai inisiatif.

“Ini termasuk peruntukan sebanyak RM8.2 bilion bagi Bantuan Keluarga Malaysia; RM2.4 bilion bagi bantuan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat; RM450 juta bagi bantuan awal persekolahan; RM400 juta bagi rancangan makanan tambahan termasuk bekalan susu harian bagi anakanak miskin; RM450 juta untuk inisiatif PerantiSiswa Keluarga Malaysia;
dan RM4.8 bilion bagi program JaminKerja dan Latihan MySTEP bagi menyediakan 600,000 peluang pekerjaan.

“Kerajaan juga menitikberatkan perlindungan sosial bagi golongan B40.

Sehubungan itu menurut beliau, menerusi Bajet 2022, di antara penambahbaikan inisiatif
perlindungan sosial termasuk kemudahan baucar perlindungan Tenang yang dinaikkan kepada RM75; meneruskan Elaun Mencari Pekerjaan tambahan dan meningkatkan siling gaji yang diinsuranskan daripada RM4,000 kepada RM5,000 untuk menambah baik liputan keselamatan sosial bagi 9 juta pekerja yang dilindungi oleh PERKESO.

“Memandang ke hadapan, Kerajaan juga telah mengaktifkan semula Majlis Perlindungan Sosial (MySPC) yang sedang giat membentuk dasar
keselamatan sosial yang komprehensif dan bersepadu bagi jangka masa panjang,” katanya.

-EDISI9

Terkini

Cheng Hoe tinggalkan Selangor FC, sertai kelab Thailand

KETUA Jurulatih Selangor FC, Tan Cheng Hoe membuat kejutan apabila meninggalkan kelab Gergasi Merah hari ini. Selangor FC memaklumkan, kedua-dua...

Lagi Artikel Berkaitan