26.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Rapatkan saf di masjid, KKM perlu masa keluarkan kebenaran

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) memerlukan tempoh masa beberapa minggu lagi sebelum mengeluarkan nasihat berhubung kebenaran merapatkan saf bagi jemaah di masjid.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, tempoh masa itu diperlukan pihaknya untuk memantau dahulu kesan gelombang Omicron sebelum mengeluarkan nasihat berhubung isu saf di masjid.

Menurutnya, sehingga kini KKM masih lagi memperhalusi permintaan daripada pelbagai pihak bagi merapatkan saf di masjid sebelum mengeluarkan nasihat mengenai perkara itu.

“Ia memang dalam perhatian KKM dan kita sangat prihatin dengan perkara ini bukan kita tidak mahu membenarkan cuma kalau boleh bagi kita tempoh masa beberapa minggu lagi.

“Kita nak melihat kesan gelombang Omicron sebelum kita boleh keluarkan nasihat untuk disembah bagi perkenan Raja-Raja Melayu,” katanya pada sidang media, di Parlimen, hari ini.

Terdahulu, Mufti Perlis Mohd Asri Zainul Abidin menggesa KKM supaya menjelaskan pelaksanaan SOP Covid-19 yang didakwa terdapat elemen “double standard” sekali gus menyebabkan ramai dalam kalangan umat Islam tidak berkesempatan untuk menunaikan solat Jumaat dan jemaah 5 waktu di masjid.

Baca juga:   Gerai mi tonggek Bazar Ramadan Presint 13 diarah tutup

Asri mempersoalkan mengapa SOP ketat masih dikuatkuasakan di masjid namun dilonggarkan di tempat lain seperti stadium, program hiburan dan ketika menaiki pengangkutan awam.

Tegas Asri, fatwa yang dikeluarkan untuk menjarakkan saf di masjid hanya dibenarkan apabila KKM memberi alasan penyebaran wabak akan berlaku jika saf dirapatkan.

Baca juga:   162 kes baharu Omicron dalam tempoh 3 hari - Dr Noor Hisham

“Kita hanya melonggarkan (syarat merapatkan saf) apabila ada alasan kukuh,” katanya.

“Tetapi alasan itu tidak dipakai di tempat lain, mengapa alasan itu hanya terpakai di masjid?”

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Program Menu Rahmah di IPTA dijangka selepas Aidilfitri

PROGRAM Menu Rahmah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijangka akan dilaksanakan selepas Aidilfitri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos...

Lagi Artikel Berkaitan