23.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

Terima teknologi baharu untuk kelangsungan hidup

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

BAGI memastikan kelangsungan perniagaan dan kehidupan dalam berdepan dengan pandemik Covid-19, rakyat perlu menerima teknologi baharu dalam tempoh kemerosotan ekonomi ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, menuju ke hadapan, negara perlu membina semula ekonomi berteraskan teknologi baharu sekali gus muncul sebagai sebuah masyarakat lebih kuat dan berdaya tahan.

“Saya percaya kunci utama memperkasakan Keluarga Malaysia adalah memberi tumpuan kepada pembangunan dan penggunaan teknologi termaju,” katanya pada sesi webinar bertajuk Rancangan Ke-12: Pemerkasaan Pembangunan dan Pengkomersialan Teknologi hari ini.

Katanya, Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) yang dibentangkan sebelum ini tepat pada waktunya kerana ia telah mengubah beberapa industri dan aktiviti strategik termasuk elektrikal serta elektronik dan pertanian pintar.

Adham berkata, Keluarga Malaysia perlu bergerak maju dengan teknologi automasi dan penjenteraan dalam rantaian proses pembuatan.

Baca juga:   Teknologi kenderaan elektrik antara fokus MOSTI tahun ini

Menurutnya, kementeriannya komited memperkasakan sektor ekonomi Malaysia dalam bidang pertanian, pembuatan, perkhidmatan dan mitigasi bencana berasaskan teknologi.

“Sebagai contoh, Malaysia perlu memperbanyakkan penggunaan penyelesaian digital seperti analisis data besar, kecerdasan buatan, ‘blockchain’ dan teknologi penderia (sensor).

“Justeru, industri perlu mengubah model perniagaan mereka supaya lebih berdaya tahan dengan meningkatkan dan memberikan tumpuan kepada Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0),” katanya. –Edisi 9

Wartawan

Terkini

Dua cedera dalam insiden tangki NGV lori meletup

DUA lelaki termasuk seorang warga emas cedera apabila tangki gas cecair asli (NGV) sebuah lori meletup di stesen minyak...

Lagi Artikel Berkaitan