27.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

Ketua Pesuruhjaya SPRM dilantik ahli BoG IACA

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KETUA Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki dilantik sebagai ahli Board of Governors (BoG), International Anti-Corruption Academy (IACA) bagi tahun 2021-2024.

Pelantikan itu diumumkan pada Mesyuarat Resumed 10th Session of the Assembly of the Parties yang diwakili Ketua Pengarah Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC), Datuk Seri Mohd. Sallehhuddin Hassan berlangsung di Vienna International Center, Vienna, Austria, semalam.

Mohd Sallehhuddin ketika berucap pada mesyuarat itu berkata, Malaysia komited dan menyokong IACA dalam program akademiknya.

“Malaysia adalah antara negara pertama yang menandatangani Perjanjian Penubuhan IACA sebagai organisasi antarabangsa dan meratifikasi Perjanjian Penubuhan IACA sebagai pertubuhan antarabangsa pada November 2011.

“Oleh itu, saya percaya dan yakin dengan pemilihan ini, Azam Baki akan dapat berkongsi ilmu dan pengalaman beliau dalam bidang pencegahan dan penguatkuasaan undang-undang antirasuah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   SPRM serah kepada polis kes pegawainya terlibat rompakan

Mohd. Sallehhuddin berkata, dengan pengalaman luas, beliau mampu membimbing dan berkongsi amalan terbaik bersama penguat kuasa dan pengamal undang-undang dalam menghadapi cabaran masa depan.

Untuk rekod, BoG adalah antara entiti terpenting IACA yang berperanan memastikan keberkesanan dasar dan strategi yang relevan bagi pelaksanaan inisiatif dan pembangunan kapasiti dalam bidang governans dan antirasuah.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Bantuan Musim Tengkujuh pekebun kecil Risda ditambah baik

KABINET bersetuju meluluskan Penambahbaikan skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) untuk pekebun kecil getah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah...

Lagi Artikel Berkaitan