25 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

83% pelajar IPT lengkap vaksin COVID-19

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KUALA LUMPUR – Sebanyak 83 peratus penuntut institut pengajian tinggi (IPT) telah menerima dua dos lengkap vaksin COVID -19 setakat 1 Oktober lalu.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad, sementara seramai 117,721 individu atau 90 peratus kakitangan IPT pula menerima dua dos lengkap vaksin.

“Kita ada 1.15 juta pelajar (IPT). Apabila pelajar mula memasuki kampus secara berperingkat 15 Oktober ini, mereka akan disaring dengan kit ujian kendiri untuk memantau dan mengekang penularan wabak walaupun sudah menerima dos lengkap. Saringan akan dibuat secara berkala,” katanya pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini, lapor Utusan Online.

Terdahulu, Akmal Nasrullah Mohd Nasir (PH-Johor Bahru) meminta kerajaan menjelaskan tentang perkembangan program vaksinasi khususnya dalam kalangan mahasiswa serta strategi mengekang penularan COVID -19 di IPT.

Baca juga:   Pesta kutip ribuan minyak masak paket terapung di Laut Jawa

Mengulas lanjut, Noraini menegaskan, IPT tidak ditutup jika terdapat kes COVID -19, sebaliknya menangguhkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) pelajar untuk sementara.

“Untuk mengurangkan risiko jangkitan sekiranya ada, pelajar kontak rapat, kita akan letakkan di pusat pengasingan atau kuarantin yang disediakan di IPT berkenaan.

“Operasi (universiti) tidak akan ditutup. Aktiviti bersemuka akan ditangguh. Jadi ada dua cara pengajaran dan pembelajaran (PdP) iaitu satu bersemuka dan dalam talian serta hibrid.

“Kalau sekiranya IPT merekodkan kes jangkitan lebih serius, penutupan institusi akan dipertimbangkan berdasarkan saranan Kementerian Kesihatan,” katanya lagi. Edisi 9

Baca juga:   200,000 dos vaksin CanSino tiba di Malaysia

Wartawan

Terkini

Dr Amalina rasa bangga dijemput ke Istana Buckingham, London

SIAPA yang tidak rasa bangga apabila dapat menjejakkan kaki di Istana Buckingham, London. Begitulah yang dirasai pakar bedah kelahiran Malaysia,...

Lagi Artikel Berkaitan