28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 6, 2022

Pemilihan Timbalan Speaker ditangguh – Wan Junaidi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KUALA LUMPUR – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, memaklumkan pemilihan Timbalan Speaker Dewan Rakyat ditangguhkan sehingga sesi persidangan akan datang.

Beliau berkata, langkah itu dibuat kerana ingin meminda perkara 57 (1) untuk menambah jumlah daripada dua Timbalan Speaker kepada tiga Timbalan Speaker .

“Peraturan Mesyuarat 90(2) dengan persetujuan yang Yang Dipertua, saya mengemukakan usul untuk mengrentikan peraturan Mesyuarat 6 iaitu bagi menanguhkan pemilihan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat seperti perkara nombor satu yang sudah tertera dalam aturan urusan mesyuarat dan usul-usul hari ini ke mesyuarat kedua penggal keempat Parlimen ke-14,” katanya lapor Utusan Online.

Usul itu disokong Ahli Parlimen Arau yang juga Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Wan Junaidi berkata, penambahan jawatan Timbalan Speaker itu adalah khusus untuk pembangkang.

“Sebenarnya tujuan kita gantung dahulu peraturan ini (usuL pilih Timbalan Speaker) sepertimana dalam jadual yang telah ditetapkan terdahulu, oleh kerana kita nak bawa pindaan Perlembagaan ke Dewan ini untuk meminda perkara 57 (1) jumlah Timbalan Speaker dari dua orang kepada tiga.

Baca juga:   Ahli Parlimen UMNO mesti sokong undi batal Proklamasi Darurat

“Walaupun dalam Pelembagaan tidak menetapkan siapa yang akan jadi Timbalan Speaker kerana landasannya dipilih oleh Ahli Parlimen, maka dengan itu kita akan buat satu peraturan supaya salah seorang dari tiga Timbalan Speaker akan disandang dari pihak pembangkang tak kisah siapa jadi pembangkang.

Baca juga:   Parlimen berisiko tinggi, KKM nasihat sidang ditangguh

“Itu hasrat kerajaan untuk menangguhkan usul ini, saya sebenarnya sudah bincang dengan Peguam Negara supaya pindaaan ini kalau dapat dibuat penghujung sesi ini untuk bacaaan kali pertama dan diikut sesi Oktober ini,”katanya.

Sebelum ini heboh diperkatakan bahawa penangguhan itu berikutan pencalonan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan ditolak oleh sebagaian ahli dewan dari blok kerajaan.

Ini berikutan tindakan Ahmad yang juga Setiausaha Agung UMNO sering ‘menyerang’ Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika Ahli Parlimen Pagoh itu menjadi Perdana Menteri sebelum ini.

Malah Ahmad juga merupakan salah seorang daripada 15 Ahli Parlimen UMNO yang menarik balik sokongan terhadap Muhyiddin menyebabkan beliau terpaksa melepaskannya jawatannya pada 16 Ogos lalu. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Agong lawat Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara pagi ini

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dijadualkan berangkat ke Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN)...

Lagi Artikel Berkaitan