30.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

Pelantikan Muhyiddin jamin kesinambungan strategi PPN

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) diyakini dapat menjamin kesinambungan dan kestabilan untuk membawa keluar negara daripada krisis kesihatan kesan pandemik COVID-19.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Masa Depan Malaysia (MASA), Azril Mohd Amin berkata, pelantikan bekas Perdana Menteri itu adalah tepat dan sesuai untuk memastikan kesemua strategi pemulihan berada di landasan yang betul.

Beliau berkata, sebagai Pengerusi MPN bertaraf menteri, Muhyiddin akan mengawal selia peralihan negara secara berfasa dari peringkat pengurusan krisis sehingga semua sektor sosial kembali normal dan pemulihan ekonomi berlaku sepenuhnya.

“Malaysia sebelum ini pernah mendapat pengiktirafan antarabangsa kerana kejayaan menguruskan pandemik semasa Muhyiddin memegang jawatan Perdana Menteri.

“Beliau telah merangka pelan untuk keluar dari krisis yang kini diteruskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Baca juga:   Saya tak takut, tapi saya fikirkan nasib rakyat Johor - Muhyiddin

Azril berkata, para pemerhati mengalu-alukan pelantikan tersebut kerana ia bukan sahaja mengehadkan gangguan dalam pendekatan negara menangani pandemik pasca polemik politik, bahkan dilihat sebagai suatu penghormatan terhadap Muhyiddin.

AZRIL MOHD AMIN

Semalam, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali dalam kenyataannya mengumumkan bahawa pelantikan dibuat atas keyakinan kerajaan terhadap keupayaan Muhyiddin untuk menerajui strategi pemulihan negara, memulihkan ekonomi dan memperbaiki kehidupan rakyat, yang terjejas teruk akibat pandemik COVID-19.

Baca juga:   Tiada kesan jika UMNO tarik diri daripada kerajaan – Tok Mat

Azril berkata, semasa pentadbiran beliau, Muhyiddin memperkenalkan pakej rangsangan ekonomi dan pakej bantuan berskala besar untuk meringankan beban rakyat, di samping program vaksinasi untuk seluruh negara.

“Pelan Pemulihan Negara (PPN) adalah strategi pemulihan empat fasa yang dirangka oleh beliau, untuk menyaksikan peralihan keluar negara secara berperingkat berasaskan nilai ambang tiga indikator utama; iaitu kes harian COVID-19, keupayaan sistem kesihatan dan peratusan populasi yang telah melengkapkan suntikan vaksin.

“Sehingga kini, pelaksanaan program vaksinasi sudah mula menunjukkan kemajuan yang signifikan. Justeru, kalangan pakar meramalkan dengan pelantikan ini, negara akan terus bergerak maju melepasi setiap fasa dalam pelan pemulihan seperti yang dirancang,” katanya. – Edisi 9

Terkini

Tolak bajet sama seperti tarik sokongan terhadap PM

KETUA Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki menyifatkan tindakan mana-mana pihak menolak Bajet 2023 boleh dianggap seperti...

Lagi Artikel Berkaitan